#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Wykonanie: Ciecierzycę (ilość wg gustu) dzień wcześniej zalać wrzątkiem, następnego dnia, wylać tę wodę i ugotować w świeżej, nieosolonej wodzie, posolić, gdy będzie już miękka. Odlać wodę, zostawiając trochę, by stworzył się sos: dodać tymianku, kurkumy i oliwę. Wymieszać. Flądry umyć, wypatroszyć (chyba, że mamy filety), posolić i naczosnkować, wyłożyć na folię aluminiową, skropioną oliwą, skropić i rybę oliwą i posypać tymiankiem. Polać sosem spod ciecierzycy i razem z ciecierzycą (najlepiej jeśli nie jest jeszcze dogotowana), zawinąć folią i upiec w gorącym piekarniku. Podawać np. z ziemniakami z podsmażoną cebulą i gotowaną marchewką.
English
Method: Salt the plaice and brush it with pressed garlic with olive oil, then cover it with cooked chickpeas and thyme), wrap it with aluminium foil and bake in the oven. Serve with cooked carrots and potatoes with fried onions.
Italiano
Come si fa: Lavare i filetti, mettere sale e aglio schiacciato su tutta la superficie dei filetti. Coprirli con i ceci lessati (assieme al liquido di cottura), dare un giro d'olio e qualche pizzico di timo. Far cuocere nel forno caldo e servire con un insalata di patate e carote lesse, con un po' di cipolla rossa rosolata.
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment