#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
5 żółtek (opcjonalnie)/ 5 yolks/ 5 tuorli
130 g cukru / 4 oz sugar/ 130 g di zucchero
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
200 g mielonego twarogu/ 7 oz ground quark/ 200 g di quark (o ricotta) macinato
200 g mielonych orzechów w włoskich/ 7 oz ground walnuts/ 200 g di noci macinate
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
1 łyżeczka cukru waniliowego/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
starta skórka z 1/2 pomarańczy/ 1/2 orange grated peel/ scorza d'arancia media grattugiata
10 ml amaretto/ 10 ml amaretto/ 10 ml di amaretto
szczypta soli/ a pinch of salt/il pizzico di sale
+ Krem/ Cream/ Crema
500 g mascarpone/ 17.5 oz mascarpone/ 500 g di mascarpone
cukier puder/ icing sugar/ zucchero a velo
żółtka lub kurkuma/ egg yolks or curcuma/ tuorli d'uovo o curcuma
cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
Polski:
Wykonanie: Masło z cukrem ubić na pianę, dodać po jednym jajku i później żółtka, ciągle ubijając, na koniec twaróg. Doprawić wanilią, skórką z pomarańczy, solą i amaretto, na sam koniec dodać orzechy i dobrze wymieszać. Proszku można w ogóle nie dawać, ale jeśli ktoś ma wątpliwości, proszek dodać jeszcze w stadium ubijania, by się dobrze rozprowadził.
Wlać do tortownicy (opcjonalnie: natłuszczonej i wysypanej tartą bułką lub grysikiem, ewentualnie wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w tortownicy o średnicy 24 cm, lub większej (ciasto będzie wtedy ciut "cieńsze") w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie przekroić wzdłuż. Przełożyć dowolnym kremem. Poniżej moja propozycja:
Wszystkie składniki kremu ubić mikserem. Cukru pudru dajemy wg gustu, jedni lubią słodszy, inny mniej słodki. Żółtek tyle, by zażółciły nam stosownie krem, ewentualnie możemy go zażółcić kurkumą, jak ja to zwykle robię. Trzeba jednak uważać, by nie dać jej zbyt dużo! Można masę podzielić też na 2 części i jedną zrobić żółtą, z żółtkami lub kurkumą, drugą białą. Można ubić masło z olejem kokosowym wraz białym cukrem pudrem. Ciasto przełożyć kremem, wierzch pokryć resztą kremu. Udekorować wg uznania.
Method: Beat all the ingredients well, beginning with the butter, sugar and the eggs.
Pour batter into a birthday cake tin. Bake at 356° F for about 50 minutes. When it cools down, cut it and fill it in with your favourite cream. Here there is my cream suggestion (below):
Beat the cream ingredients to combine them well. Use as much icing sugar as you like. If you use curcuma to yellow the cream, you can use up to 2 tea spoons. If you prefer the egg yolks, I suggest you should use at leas three. You can also make add the yolks or curcuma to one half of the cream which will become yellowish, and the remaining one will be white. Decorate the cake with the cream.
Italiano
Come si fa: Montare bene rutti gli ingredienti cominciando dal burro con lo zucchero e le uova, poi aggiungere il resto.
Versare l'impasto in una teglia rotonda. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti. Tagliare solo quando la torta sara' fredda. Riempirla con la vostra crema preferita, oppure fate la mia crema:
Tutti gli ingredienti della crema sbattere col mixer. Se usate i tuorli per colorare la crema, vi suggerisco almeno 3. Se, invece, preferite colorarla con la curcuma, userei 1-2 cucchiaini. Lo zucchero a velo, invece, io lo uso poco (mezza tazza), ma se vi piace la crema molto dolce, usatelo di piu'. Potere fare anche due creme, una gialla (con la curcuma o i tuorli ed altra bianca senza aggiungere i coloranti. Decorare la vostra torta come vi piace.
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Gastro. Revue gastronómie a cestovneho ruchu , 5-6 1998, Bratislava, pp. 35-36
(Recept od Hansa Brudermanna, hotel-restaurant "Erlhof", Zell am See)
No comments:
Post a Comment