#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
100 g boczku chudego lub suszonej kiełbaski/ 100 g bacon or sausage/ 100 g di pancetta o salsiccia
1-2 pory/ 1-2 leeks/ 1-2 porri
1-2 ziemniaczki/ 1-2 small potatoes/ 1-2 piccole patate
1/2 cebuli/ 1/2 onion/ 1/2 di cipolla
kilka łyżek oliwy z oliwek/ 2-5 tbs olive oil/ olio di oliva
sól do smaku/ salt to taste/ sale
zioła do smaku/ spices to taste/ spezie a piacere
Polski
Wykonanie: Podsmażyć pokrojonego pora na oliwie na złoty kolor, wraz z pokrojoną na drobno cebulą i ziemniakiem, posolić do smaku, po czym dolać trochę wody i przykryć przykrywką, dusić do miękkości. Doprawić kminkiem lub inną dowolna przyprawą np. koperkiem suszonym. Podawać z ugotowanym makaronem, chlebem lub ryżem. Zobacz też Makaron z porem i boczkiem.
English
Method: Fry delicately the chopped leek, onion, sausage and potato in oil and salt to taste. Then add some water and continue cooking under the cover until all the ingredients are soft. Serve with cooked pasta, rise or bread. Look also at: Pasta With Leeks And Bacon.
Italiano
Come si fa: Rosolare i porri tagliati a dadini assieme alle cipolle, alla salsiccia ed alle patate con un po' di olio d'oliva e poi aggiungere un po' d'acqua e far cuocere col coperchio finché tutti gli ingredienti non diventino morbidi. Condire con le spezie, sale e pepe a piacere. Servire con la pasta, il riso oppure col panel Guarda anche: Cavatelli Pugliesi con i porri e pancetta.
No comments:
Post a Comment