Labels

30/11/2017

Indyk w jabłkach - Turkey Stew With Apples - Spezzatino di coscia di tacchino alle mele

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g indyka (udka)/ 17.5 oz turkey stew/ 500 g di spezzatino di coscia di tacchino
2 jabłka/ 2 apples/ 2 mele
2-3 ząbki czosnku/ 2-3 garlic cloves/ 2-3 spicchi d'aglio
zioła/ herbs/ erbe aromatiche
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
białe wino/ white wine/ vino bianco

Polski
Wykonanie: Umyte mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę, nacieramy czosnkiem i posypujemy mieszanką suszonych i zmielonych ziół (rozmaryn, bazylia, majeranek, szałwia, tymianek, liść laurowy, jałowiec, pietruszka i dymka). Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, układamy na indyku i smażymy delikatnie na oliwie lub dobrym oleju, po czym dusimy, podlewając białym winem. Gotowe mięso polecam podać razem z gotowanymi na parze ziemniakami, polanymi  powstałym przy duszeniu sosem, sałatą rzymską i cienkimi plastrami jabłka.

English
Method: Spread smashed garlic over the pieces of turkey meat, salt and sprinkle it with spices (such as: rosemary, basil, juniper, marjoram, thyme, sage, parsley, green onion, laurel). Peel and then slice the apples into cubes and place over the turkey stew. Fry everything in oil olive for about 10 minutes, then braise it pouring wine from time to time, until the meat is soft and then leave it to evaporate. Serve with cooked potatoes, lettuce and thin slices of a red apple. 

Italiano
Come si fa: Lavare bene lo spezzatino, spalmarlo con l'aglio e spargere le spezie secche macinate (come: rosmarino, basilico, maggiorana, salvia, timo, alloro, ginepro, prezzemolo, cipolla). Sbucciare le mele e tagliarle a dadini. Mettere le mele sopra lo spezzatino con sale a piacere. Far soffriggere il tutto con l'olio su una padella antiaderente per circa 10 minuti, poi stufare con il vino finché la carne non diventa morbida. Alla fina far evaporare il vino. Servire con le patate cotte a vapore, qualche foglio di lattuga romana e fette fine di mele rosse. 


 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment