#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej/ 2,1/2 cup oz plain white flour/ 2 e 1/2 tazza di g farina
6 jajek/ 6 eggs/ 6 uova
3/4 szklanki cukru/3/4 cup sugar/ 3/4 di tazza di zucchero
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
+
500 g śliwek/ 500 g plums/ 500 g di prugne
400 g dyni/ 400 g pumpkin/ 400 g di zucca
cukier puder do posypania/ icing sugar to cover/ zucchero a velo per coprire
3 łyżki bułki tartej/ 3 tbs bread crumbs/ 3 cucchiai di pan grattugiato
2 łyżki cukru/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
2 łyżeczki cynamonu/ 2 ts cinnamon/ 2 cucchiaini di cannella
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej/ 2,1/2 cup oz plain white flour/ 2 e 1/2 tazza di g farina
6 jajek/ 6 eggs/ 6 uova
3/4 szklanki cukru/3/4 cup sugar/ 3/4 di tazza di zucchero
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
+
500 g śliwek/ 500 g plums/ 500 g di prugne
400 g dyni/ 400 g pumpkin/ 400 g di zucca
cukier puder do posypania/ icing sugar to cover/ zucchero a velo per coprire
3 łyżki bułki tartej/ 3 tbs bread crumbs/ 3 cucchiai di pan grattugiato
2 łyżki cukru/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
2 łyżeczki cynamonu/ 2 ts cinnamon/ 2 cucchiaini di cannella
Polski
Wykonanie: Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, a na koniec ubite na sztywną pianę białka. Ciasto wyłożyć do keksówki lub na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia. Śliwki opłukać, osuszyć, wypestkować i pokroić w dużą kostkę. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć śliwki i dynię. Dodać bułkę tartą, cukier trzcinowy i cynamon. Dokładnie wymieszać, a następnie rozłożyć na surowym cieście. Piec przez ok. 45 minut w 180 °C.
English and Italian versions soon....
English and Italian versions soon....
Źródło przepisu:
No comments:
Post a Comment