Labels

22/11/2017

Zupa krem z czarnej rzepy - Black Turnip Cream Soup recipe - Vellutata di rapa nera e porro

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 duża czarna rzepa/ 1 big black turnip (radish)/ 1 rapa nera grande
kawałek małej marchewki/ small carrot/ 1 pezzo di una carota piccola
ok. 3 szklanek wrzątku/ 3 cups boiling water/ 3 tazze di acqua bollente
3 ziemniaki/ 3 potatoes/ 3 patate
1 mały korzeń pietruszki/ 1 small parsnip/ 1 piccola radice di prezzemolo
kawałek selera/ small piece celeriac/ un pezzo di sedano rapa
1 mały por/ 1 small leek/ 1 porro piccolo
1 mała cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola dorata, bianca oppure rosa
szalotka/ scallion/ scalogno
szczypta mielonego kminku/ a pinch of ground caraway seeds/ un pizzico di cumino macinato
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Pokroić marchew, rzepę, pietruszkę i ziemniaki (uprzednio obrane), dodać szalotkę, zalać 3 szklankami wrzątku, posolić, ugotować. Cebulę oraz białą część pora posiekać i podsmażyć na oliwie. Wymieszać wszystko i zmiksować. Jeśli wolimy zupę mniej gęstą, dolać wrzątku, wymieszać. Posypać nasionami dyni i/lub grzankami.

English
Method: Fry the onions and dry leek in olive oil over medium heat until become translucent. In the meantime chop the carrot, turnip, parsnip, celeriac and potatoes, pour in 3 cups of boiling water, cook and salt to taste, add caraway seeds, then blend everything well. Decorate with a bit of pumpkin seeds or/and croutons.

Italiano
Come si fa: Tagliare carota, rapa, sedano, prezzemolo radice e patate e far cuocere in acqua o brodo bollente (3 tazze), con un po' di sale a piacere e poi frullare il tutto. Rosolare le cipolle ed il porro con un po' d'olio d'oliva ed aggiungerle alla minestra assieme col sale e cumino e frullare il tutto un'altra volta. Decorare con i semi di zucca e/oppure i crouton.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Grzyby i warzywa jesienne. Edycja 3.

No comments:

Post a Comment