Labels

23/10/2018

Marchewkowo-cukiniowe placki ziemniaczane - Carrot & Zucchini Potato Pancakes - Frittelle di patate, zucchine e carote

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki dla 2 osób/Ingredients serves 2/Ingredienti per 2 persone:
3 ziemniaki/ 3 potatoes/ 3 patate
2 marchwie/ 2 carrots/ 2 carote
1 mała cukinia lub kawałek dużej/ 1 small zucchini/ 1 zucchina
1 mała cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola
1 łyżka mąki orkiszowej/ 1 tbs spelt flour/ 1 cucchiaio di farina di farro
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
olej do smażenia/ oil for frying/ olio per friggere
sól/ sale/ salt

Polski
Wykonanie: Umyte i obrane ziemniaki, marchewki, cebulę i cukinię zetrzeć na tarce lub w maszynce, odsączyć, dodać jajko kopiastą łyżkę mąki, osolić do smaku, wymieszać. Małe placki smażyć na oliwie na złoty kolor. Na zdjęciach podane z serem scamorza wędzonym i czarnymi suszonymi oliwkami... A ja osobiście uwielbiam je po prostu z cukrem :).

English
Method: Wash, peel and then grate the potatoes, carrots, onion and zucchini, drain and add an egg, a full table soon of spelt flour, salt to taste and mix everything well. Fry small pancakes in oil over medium heat until become golden.

Italiano
Come si fa: Lavare, sbucciare e poi grattugiare le patate, le carote, la cipolla e la zucchina, drenare il succo, poi amalgamare il tutto con un uovo, la farina e sale a piacere. Formare delle piccole frittelle e soffriggere finché non diventino dorate.


Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej:
Warzywa dyniowate 2018

No comments:

Post a Comment