Labels

30/10/2018

Krem Budwig na jogurcie sojowym - Budwig Cream With Soia Yogurt - Crema Budwig con yogurt di soia

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
120 g (sojowego) jogurtu/ 4 oz soia yogurt/ 120 g di yogurt di soia
1/2 jabłka/ 1/2 apple/ 1/2 di mela
1 łyżka ziaren sezamu/ 1 tbs sesame seeds/ 1 cucchiaio di semi di sesamo
1 łyżka suszonych owoców/ 1 tbs dried fruit/ 1 cucchiaio di frutta secca mista
1 łyżka pestek z dyni/ 1 tbs pumpkin seeds/ 1 cucchiaio di semi di zucca
1 łyżka płatków owsianych górskich/ 1 tbs oat flakes/ 1 cucchiaio di fiocchi di avena integrale
1/2 cytryny/ 1/2 lemon/ 1/2 di limone non trattato

Polski  
Wykonanie: Krem Budwig nosi imię niemieckiego naukowca, Johannie Budwig, która go wymyśliła. To prozdrowotny krem deserowy, na bazie zbóż, podstawowych białek i kwasów tłuszczowych. Rozpoczynamy mieszając jogurt (można użyć zwykły jogurt mleczny) z sokiem z cytryny i startym jabłkiem (można też użyć łyżkę jagód, malin lub jeżyn), aż do uzyskania kremu. Zmielić ziarna, najlepiej utłuc je w moździerzu. Zamiast pestek z dyni, można użyć orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Połączyć nasiona i pestki z kremem i płatkami owsianymi (zamiast płatków owsianych można użyć płatków ryżowych, gryczanych czy jaglanych), po czym ozdobić suszonymi owocami. 

English
Directions: The Budwig cream is named after its inventor, a German scientist, Johanna Budwig. It is a cream good for your health, cereal-, essential protein- and fatty acid-based. You need to mix the yogurt with the lemon juice and shredded apple (or berries) to achieve a cream. Then, grind the sesame seeds, unite with pumpkin seeds (or nuts and almonds) and oat flakes (instead of oat flakes you can use rice, buckwheat or millet flakes). Decorate your cream with dried fruit and serve.

Italiano
Come si fa: La crema Budwig prende il nome dalla dottoressa tedesca, Johanna Budwig, che la inventò; è una crema sana, a base di cereali, proteine ed acidi grassi essenziali. Cominciate mixando lo yogurt con il succo di limone e la mela (ma potete anche utilizzare anche un cucchiaio di frutti di bosco) fino ad ottenere una crema. Macinate, poi, i semi, possibilmente con un vecchio macina caffè. Potete utilizzare i semi di zucca non salati, oppure nocciole, noci e mandorle. Uniteli alla crema di yogurt con i fiocchi di avena (invece di fiocchi di avena potete usare fiocchi di riso integrale, grano saraceno, miglio), mescolate e guarnite di frutta mista secca.


Źródło przepisu:/Recipe source:/La ricetta originale:
Corriere Della Sera Cook,
24.10.2018, Anno 1, No 2, p. 37

Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej:
Warzywa dyniowate 2018

No comments:

Post a Comment