#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/Ingredienti:
500-600 g śliwy tarniny/ 17.5-21 oz blackthorn fruit/ 500-600 g di prugnole selvatiche
100 g wody/ 3.5 oz water/ 100 g d'acqua
400 g czerwonego wina/ 14 oz red wine/ 400 g di vino rosso
2 goździki/ 2 cloves/ 2 chiodi di garofano
Polski
Wykonanie: Owoce tarniny dobrze umyć (nie trzeba ich wcześniej mrozić, jeśli lato było upalne), zgnieść tłuczkiem, dodać wodę, cukier i goździki oraz doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przykryć garnek i odstawić na co najmniej jeden dzień. Następnie dolać wódkę i wino i przechowywać pod szczelnym przykryciem (np. w słoikach szczelnie zamkniętych) przez kolejnych 10 dni. Odcisnąć i przecedzić, wlać do butelek i przechować w chłodnym i ciemnym miejscu minimum przez 1 miesiąc.
English
Directions: Wash the fruit, smash them and place them in a pan. Pour in the water, sugar and cloves and make it boil over medium heat, then turn of the gas immediately. Leave covered at least overnight. The next day add the vodka and wine leave it for another 10 days in a tapped jar. Then drain and fill in the bottles or jars with the liquor and leave it in a cool and dark place for at least a month before consuming.
Italiano
Come si fa: Lavare bene le prugnole e mettetele nella pentola. Schiacciatele, servendosi di un mazzuolo, e aggiungete l'acqua, lo zucchero ed i chiodi di garofano. Portatele ad ebollizione, quindi toglietele dal fuoco, coprite bene la pentola e lasciatele riposare per almeno un giorno. Dopo un giorno aggiungete la vodka ed il vino in infusione per altri 10 giorni (nei barattoli chiusi bene). Filtrate bene e imbottigliate e lasciate a riposare le bottiglie per un mese in un posto buio e fresco prima di consumare.
No comments:
Post a Comment