Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

20/10/2018

Czerwone risotto z cukinią z piekarnika - Red Rice Risotto With Baked Zucchini - Riso rosso integrale con zucchine cotte al forno

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
ryż czerwony/ red rice/ riso rosso integrale
cukinia/ zucchini/ zucchine
marchewka/ carrot/ carota
cebula/ onion/ cipolla
czerwone wino/ red wine/ vino rosso
oliwa z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva
sól i przyprawy/ salt and spices/ sale e spezie

Polski
Wykonanie: Umyć warzywa. Oskrobać marchew i pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić ni też pokroić w kostkę. Cukinię, u mnie jest to duża cukinia hodowana na nasiona, pokroić na półksiężyce (u mnie wydrążyć gniazdo nasienne). Blachę wysmarować oliwą, ułożyć półksiężyce z cukinii na blachę, posolić, posypać ziołami (u mnie jest to "zahatar", przyprawa z Izraela) i skropić z wierzchu oliwą. Cukinię upiec w piekarniku do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika, może się okazać że skórka jest za twarda, wtedy trzeba ją usunąć, cukinię pokroić w kostkę.  Marchew z cebulą podsmażyć, po czym ugotować na oliwie i winie. Gdy warzywa będą miękkie i aromatycznie podsmażone, odstawić z palnika. Ugotować ryż al dente na wywarze w warzyw i szklance wina (można użyć suszu warzywnego, który warto sobie przygotować w lecie, by mieć na zimę). Całość jeszcze gorącą wymieszać z warzywami, doprawić sosem, który się utworzył na blasze, w której piekła się cukinia. 

English 
Directions: Wash the vegetables. Peel the carrot and onion and then chop them. Saute the onion and carrot in oil and wine together over medium heat until the vegetables are soft and onion is translucent. Then turn off the heat. Slice or cut the zucchini (my zucchini is a big one so I also have to get rid of the core and the seeds) and place it onto a greasy baking sheet, brush each piece with oil olive, salt it and sprinkle with your favourite spices and bake them in medium heat until the pieces become soft. Meanwhile cook the rice in broth and a glass of red wine al dente and drain. Mix the hot red rice and the vegetables and season with salt and pepper and if you like with the sauce that is left on the baking sheet.

Italiano
Come si fa: Lavare la carota, pulirla assieme alla cipolla. Tagliare tutte e due le verdure e farle soffriggere e poi cuocere, in una padella, dolcemente in olio e vino finché non diventino morbide e poi spegnere il fuoco. Lavare bene la zucchina, la mia è abbastanza grande perché volevo che crescesse per darmi i semi, allora la devo pulire anche dentro. Tagliarla a mezzalune e metterla su una placca da forno unta, poi cospargere ogni pezzo di zucchina con l'olio d'oliva, mettere il sale e le vostre spezie sopra ogni pezzo. Fatele cuocere in forno caldo finché non diventino morbide e togliere dal forno, tagliarle a dadini. Intanto si farà cuocere il riso nel brodo vegetale da cottura ultimata, si mescolerà il riso con le verdure già cotte e si servirà con il formaggio preferito oppure la salsina rimasta sulla placca da forno.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a comment