#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski
Wykonanie: Umyte ziemniaki oskrobać, pościnać wierzchy, a wewnątrz wydrążyć i wypełnić farszem, przykryć wierzchami. Farsz: ugotować środki z ziemniaków, po wydrążeniu, rozgnieść widelcem. Grzybki posiekać z cebulą i usmażyć na maśle z odrobiną majeranku, zielonej pietruszki lub szczypiorku. Grzybki (czy to pieczarki czy inne) wymieszać z ugotowanymi ziemniakami, dodać 2 całe jajka lub żółtka. Nadziawszy farszem ziemniaki, przykryć ściętymi wierzchami, posolić, skropić oliwą i ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą/olejem. Posypać przyprawami np. z ziarnami sezamu i upiec w gorącym piekarniku, ok. godziny. Pod koniec pieczenia można na ziemniaki nałożyć plastry sera żółtego lub mozzarelli, jak kto woli. Ziemniaki polać sosem z pieczenia lub stopionym masłem.
English
Directions: English version soon.
Directions: English version soon.
Italiano
Come si fa: La versione italiana in arrivo.
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Kuchnia lwowska, Fiedoruk A., Poznań 2010, pp. 154-155
tytuł oryginalny: Kartofle nadziewane grzybkami
(warto mieć tę pozycję w domu!)
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment