Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

21/10/2018

Ziemniaki z piekarnika nadziewane grzybami (po lwowsku) - Mushroom Stuffed Potatoes (Old Lviv Recipe) - Patate farcite con i fungi della vecchia Leopoli)

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski
Wykonanie: Umyte ziemniaki oskrobać, pościnać wierzchy, a wewnątrz wydrążyć i wypełnić farszem, przykryć wierzchami. Farsz: ugotować środki z ziemniaków, po wydrążeniu, rozgnieść widelcem. Grzybki posiekać z cebulą i usmażyć na maśle z odrobiną majeranku, zielonej pietruszki lub szczypiorku. Grzybki (czy to pieczarki czy inne) wymieszać z ugotowanymi ziemniakami, dodać 2 całe jajka lub żółtka. Nadziawszy farszem ziemniaki, przykryć ściętymi wierzchami, posolić, skropić oliwą i ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą/olejem. Posypać przyprawami np. z ziarnami sezamu i upiec w gorącym piekarniku, ok. godziny. Pod koniec pieczenia można na ziemniaki nałożyć plastry sera żółtego lub mozzarelli, jak kto woli. Ziemniaki polać sosem z pieczenia lub stopionym masłem.

English
Directions: English version soon.

Italiano 
Come si fa: La versione italiana in arrivo.



 

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Kuchnia lwowska, Fiedoruk A., Poznań 2010, pp. 154-155
tytuł oryginalny: Kartofle nadziewane grzybkami
(warto mieć tę pozycję w domu!)

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a comment