Labels

23/10/2018

Risotto z ryżem czarnym, gruszkami, cukinią i orzechami - Black Risotto With Pears, Zucchini And Walnuts - Riso nero con pere zucchine e noci

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
ryż czarny np. Venere/ red rice/ riso rosso integrale
cukinia/ zucchini/ zucchine
2 gruszki/ 2 pears/ 2 pere
cebula/ onion/ cipolla
seler naciowy/ celery/ costola di sedano
ząbek czosnku/ garlic clove/ un spicchio d'aglio
garść orzechów włoskich/ handful walnuts/ una manciata di noci
pestki z dyni lub cukinii/ pumpkin or zucchini seeds/ semi di zucca oppure di zucchina
czerwone wino/ red wine/ vino rosso
oliwa z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva
sól i przyprawy/ salt and spices/ sale e spezie

Polski
Wykonanie: Umyć warzywa. Oskrobać łodygę selera i pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić i też pokroić w kostkę. Cukinię, u mnie jest to duża cukinia hodowana na nasiona, pokroić w kostkę lecz zdjąć skórkę, gdy jest zbyt gruba. Seler i cukinię podsmażyć na oliwie z cebulą, po czym dodać wina i wody by się podgotowały, na koniec dodać siekane orzechy, pestki z dyni lub cukinii (najlepiej świeże) i czosnek. Gdy warzywa będą miękkie i aromatycznie podsmażone, odstawić z palnika, doprawić ziołami (u mnie jest to "zahatar", przyprawa z Izraela, która zawiera ziarna sezamu). Ugotować ryż na wywarze w warzyw i szklance wina (można użyć suszu warzywnego, który warto sobie przygotować w lecie, by mieć na zimę). Całość jeszcze gorącą wymieszać z warzywami, doprawić ewentualnie startym serem. Po inne gruszkowe risotto, zapraszam tutaj

English 
Directions: Wash the vegetables. Chop the celery, zucchini and onion. Saute them in oil and wine together over medium heat until the vegetables are soft and onion is translucent. In the end add chopped walnuts (fresh pumpkin or zucchini seeds) and garlic. Then turn off the heat, add your favourite spices and salt to taste. Meanwhile cook the rice in broth and a glass of red wine al dente and drain. Mix the hot black rice and the vegetables and season with grated cheese if you wish. Here there is another pear risotto. 

Italiano
Come si fa: Lavare e pulire le verdure. Tagliare tutte le verdure e farle soffriggere e poi cuocere, in padella, dolcemente in olio e vino finché non diventino morbide, alla fine della cottura aggiungere le noci tagliate a pezzi piccoli, semi di zucca oppure di zucchina e l'aglio e poi spegnere il fuoco. Aggiungere la vostre spezie preferite assieme con il sale. Intanto si farà cuocere il riso nel brodo vegetale ed a cottura ultimata, si mescolerà il riso con le verdure già cotte e si servirà con il formaggio preferito. Un altro risotto con le pere lo troverete qui


Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment