Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (136) Ciastka (129) Dolcetti (125) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (95) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

27/11/2018

Ciasto z cukrem trzcinowym i cynamonem z duńskiej wyspy Fionia - Funen Island Cane Sugar & Cinnamon Cake - Torta allo zucchero di canna dell'isola di Funen

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki pszennej/ 17.5 oz plain white flour/ 500 g di farina tipo 0
250 ml ciepłego mleka np. roślinnego/250 ml lukewarm milk/ 250 ml di latte tiepido
250 g cukru trzcinowego/ 9 oz cane sugar/ 250 g di zucchero di canna
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 1 cubetto di lievito di birra fresco
1 łyżeczka soli/ 1 ts salt/ 1 di cucchiaino di sale
270 g stopionego masła/ 9.5 oz melted butter/ 270 g di burro ammorbidito
2 łyżki cynamonu/ 2 tbs cinnamon/ 2 cucchiai di cannella
2 łyżki białego cukru/ 2 tbs white sugar/ 2 cucchiai di zucchero bianco
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova

Polski:
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru i dodać mąkę, 120 g masła, biały cukier, sól i dwa jajka. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i włożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia, tj. aż podwoi swą objętość.  Następnie dodać resztę mąki oraz sól (najlepiej kamienną), wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Ja użyłam mąkę razową orkiszową, nie jak wg przepisu oryginalnego. Wymieszać cukier trzcinowy z pozostałym masłem i cynamonem w rondlu, doprowadzić do wrzenia, tak by cukier częściowo się rozpuścił. Wlać na podrośnięte ciasto, zrobić w nim uprzednio dołki palcami.  Piec ok. 40 minut w 200°C. (Ze względu na top, że użyłam małą formę, nie wlałam całego masła z cukrem i cynamonem, małą część odstawiłam, wymieszałam z płatkami owsianymi i posiekanymi orzechami włoskimi, odrobiną kakao i mleka, czym pokryłam wierzch ciasta po upieczeniu).

English:
Method: Melt the yeast with sugar and milk in a bowl. Add the flour, 4 oz butter, white sugar, salt and eggs and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Pour in the dough in to a baking tin covered with butter and flour. Cover the tin and leave it to double its sizer in a warm place. Stir the cane sugar the remaining butter and cinnamon in a pan over medium heat and pour it over the top of the dough in the tin, make small furrows with your fingers. Bake at about 360°F for about 40 minutes. You can cover the already baked top of the cake with oat, walnut, butter, cane sugar and cocoa mixture to decorate it. 

Italiano:
Come si fa: Sciogliere il lievito con lo zucchero ed il latte tiepido ed aggiungere la farina, 120 grammi di burro, lo zucchero bianco, il sale e le due uova. Lavorare l'impasto ed adagiatelo poi su una teglia imburrata e infarinata. Lasciarlo lievitare, coperto con uno straccio umido, fino a che non sarà raddoppiato in volume. Per la copertura, mescolate il burro rimasto con lo zucchero di canna e la cannella in un pentolino e portate il tutto a bollire per ottenere un composto omogeneo. Versatelo poi sopra all'impasto su cui avrete praticato dei solchi con le dita. Cuocete in forno caldo di 200°C per circa 40 minuti finché la base suona vuota quando la picchierete. Se serve, coprite la torta gia' pronta con una crosta fatta dallo zucchero di canna , il burro e cannella rimasti, mescolati con qualche fiocco di avena, qualche noce e cacao.

 
Źródło przepisu:/Recipe source:/La ricetta originale:
Corriere Della Sera Cook,
21.11.2018, Anno 1, No 3, p. 59

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Kuchnia skandynawska 2018