Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (136) Ciastka (129) Dolcetti (125) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (95) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

30/11/2018

Pierniczki żytnie - Rye Spice Tea Cakes - Biscotti di spezie alla segale

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g mąki żytniej/ 10.5 oz rye flour/ 300 g di segale
100 g mąki orkiszowej/ 3.5 oz spelt flour/ 100 g di farina di farro
150 g miodu pszczelego/ 5 oz bee honey/ 150 g di miele d'api
100 g cukru trzcinowego/ 3.5 g cane sugar/ 100 g di zucchero di canna
2 żółtka/ 2 egg yolks/ 2 tuorli uovo
150 g masła/ 5 oz butter/ 150 g di burro
1 łyżeczka sody do pieczenia/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di soda
20 g przyprawy do pierników*/ 0.7 oz spice mixture**/ 20 g di spezie miste***
1 łyżeczka kakao/ 1 ts cocoa/ 1 cucchiaino di cacao
orzechy włoskie (ok 20)/ 20 ground walnuts/ 20 noci macinati

* cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz
** cinnamon, ginger, cloves, nutmeg, pepper
*** cannella, zenzero, chiodi di garofano, noce moscata, pepe

Polski:
Wykonanie: Łuskane orzechów rozgniatamy wałkiem do ciasta. Z podanych składników zagnieść ciasto (jeśli w Waszej przyprawie do pierników nie ma pieprzu, polecam dodać sporą szczyptę pieprzu, tradycyjny PIErnik powinien być PIEprzny ;-)), a najlepsze są przyprawy mielone tuż przed pieczeniem, lub tłuczone w moździerzu. Rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm, wykroić pierniczki. Piec w 180°C przez ok. 5-10 minut, w zależności od wielkości. Gotowe pierniczki można dowolnie udekorować.

English
Method: Using all the ingredients knead the dough. Roll the dough out and cut out your cookies. Bake at 355°F for about 5-10 minutes (depending on the size of your cookies). 

Italiano
Come si fa: Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Stendiamolo con un mattarello fino ad uno spessore di circa mezzo centimetro. Formiamo i biscotti e facciamoli cuocere nel forno già caldo a 180°C per 5-10 minuti circa, dipende se li facciamo piccoli oppure piu' grandi.