Labels

03/12/2019

Ciasto pomarańczowe z cynamonem i imbirem - Orange Ginger And Cinnamon Cake Recipe - Torta all'arancia, zenzero e cannella

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki orkiszowej/ 8.8 oz spelt flour/ 250 g di farina di farro spelta
130 ml soku z pomarańczy/ 130 ml orange juice/ 130 ml succo d'arancia
130 ml oleju/ 130 ml olive oil/ 130 ml di olio d'oliva
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
180 g cukru trzcinowego/ 6.3 oz cane sugar/ 180 g di zucchero di canna
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito in polvere per dolci
starta skórka z 3 pomarańczy/ 3 orange grated zest/ scorza di 3 arance
1 cała pomarańcza/ 1 whole organic orange/ 1 arancia intera non trattata
2 łyżeczki cynamonu/ 2 ts cinnamon/ 2 cucchiaini di cannella
1/2 łyżeczki imbiru/ 1/2 ts ginger/ 1/2 di cucchiaino di zenzero
1 łyżeczka karobu/ 1 ts carob/ 1 cucchiaino di semi di carrubo macinati

Polski:
Wykonanie: Tym razem nie jest to piernik, ale ciasto o piernikowo-pomarańczowej woni i smaku... doskonałe na bożonarodzeniowy czas.. Ubić żółtka z cukrem, potem dodać po łyżce soku z pomarańczy, oliwę i  nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem. Wsypywać do masy i mieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać, na koniec dodać startą skórkę z pomarańczy, cynamon, imbir i karob. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki np. Lukrecja Ambition, 35x 13x 6cm . Wierzch ozdobić pokrojoną w plastry pomarańczą i posypać cukrem trzcinowym, najlepiej ciemnym muscovado. Piec w piekarniku nagrzanym do 170° -180°C przez ok. 40 minut. Wyjąć ciasto z formy i gdy ostygnie, pokroić dobrym nożem np. uniwersalnym Ambition.

English
Method: Beat the yolks with sugar, add a spoon of orange juice and olive oil at a time. Mix the flour with baking powder, cinnamon, ginger and carob and stir everything well with the yolks, add the grated zest in the end. Beat the egg whites just until stiff peaks begin to form (tips stand straight) and mix delicately with the remaining batter. Pour batter into a loaf Liquorice Ambtiton form 35x 13x 6 cm (greased and sprinkled with bread crumbs). Decorate the top with slices of an orange sprinkled with cane sugar. Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. 

Italiano
Come si fa: Montare a spuma i tuorli con lo zucchero, aggiungere un cucchiaio di succo ed olio alla volta continuando a montare. Mescolare la farina con il lievito e le spezie. Mettere tutto insieme. Montare gli albumi a neve con un pizzico di sale. Amalgamare gli albumi montati con l'impasto delicatamente. Versare l'impasto in una teglia per il pane (rivestita con carta da forno) Liquorice Ambition 35x 13x 6cm. Decorare la superficie con le fette d'arancia e cospargerle con lo zucchero integrale di canna. Infornare in forno preriscaldato a 170° -180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti).


Przepis bierze udział w poniższej konkursowej akcji kulinarnej (życzcie mi szczęścia ;):
 Ambition "Święta z dbałością": http://ambition.pl:
Święta z dbałością
oraz w innej bożonarodzeniowej akcji kulinarnej:
Boże Narodzenie 2019 na słodko

2 comments:

  1. Dawno tutaj nie zaglądałam... a tu takie smakowitości! właśnie szukałam nowego przepisu na ciasto świąteczne... dalej nie szukam, ten będzie na moim stole! Pozdrawiam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję za pozdrowienia! Miło mi Cię znów "widzieć"... Mam nadzieję, że wypiek Ci posmakował. Wszelkiego Dobra na Święta i Nowy Rok!

      Delete