Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

18/12/2019

Ciastka nutellowe z bakaliami - Nutella And Dried Fruits Tea Cookies - Dolcetti alla nutella con frutta secca e candita

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g nutelli lub innego kremu/ 8.8 oz nutella/ 250 g di nutella
200 g mąki orkiszowej /7 oz spelt flour/ 200 g di farina di farro spelta
60 g cukru / 2 oz sugar/ 60 g di zucchero
200 g jogurtu kokosowego /7 oz coconut yogurt/ 7g di yourt al cocco
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
wanilia/ 2 ts vanilla extract/ vaniglia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
migdały/ almonds/mandorle

+ kandyzowana skórka pomarańczowa/ candied orange peel/ scorze d'arancia candite
czekolada orzechowa biała i ciemna/ white and dark hazelnut chocolate/ cioccolata gianduia bianca e fondente.

Polski:
Wykonanie: Ręcznie wymieszać jajko z nutellą, ewentualnie innym kremem czekoladowo-orzechowym, u mnie jest to krem bez-mleczny, sojowy. Mikserem wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Łyżeczką nabierać ciasto, zrobić kulki, obtoczyć je w oleju (łatwiej utworzyć kulki) i na każdą nałożyć jeden migdał. Upiec na natłuszczonej blaszce w 180° C (ok. 10 minut, uważać, by nie przypalić). Są kruche, więc trzeba delikatnie ściągać je z blachy. Obie czekolady rozpuścić w dwóch osobnych naczyniach, polać nimi ciastka i udekorować skórką pomarańczową,  orzechami z czekolady, ewentualnie migdałami, które mogą nie przywierać zbyt dobrze do ciasteczek. Smacznego! PS. Przepis zaczerpnęłam od #smak_italiano na nutelleczki, lecz go nieco zmodyfikowałam, dziękuję dwom paniom Astrid i Deborze!

English:
Method: With a fork, stir the egg and nutella. Using an electric mixer stir all the ingredients. Using a tea spoon, take a small amount of dough, make small balls and roll them in oil, then place an almond over each of them. Bake at 350° F for about 10 minutes. Melt both chocolates in two separate bowls. Cover each cookie with one of them, decorate them with orange peels, hazelnuts and almonds which are not attached well to the cookies. 

Italiano:
Come si fa: Con una forchetta mescolare l'uovo con la nutella oppure qualche altra crema che vi piace. Usando un robot da cucina mescolate tutti gli ingredienti. Fate piccole palline prendendo l'impasto con un cucchiaino, potete anche formare le palline con le mani unte con l'olio, e mettete una mandorla sopra ogni dolcetto. Cuocere in forno già caldo a 180° C per circa 10 minuti. Fate sciogliere tutti e due i cioccolati in due ciotole separate. Decorate ogni dolcetto con il cioccolato, le arance candite, le nocciole ed anche con queste mandorle che non si sono attaccate bene ai dolcetti.

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Boże Narodzenie 2019 na słodko

2 comments: