Labels

12/02/2021

Sól ziołowa - Aromatic Seed Salt - Sale aromatizzato ai semi

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
5 łyżek soli kamiennej/ 5 tbs rock salt/ 5 cucchiai di sale marino grosso
5 łyżek złocistego siemienia lnianego/ 5 tbs golden flaxseeds/ semi di lino dorati
5 łyżek czarnuszki/ 5 tbs black caraway seeds/ 5 cucchiai di semi di nigella (cumino nero)
2.5 łyżki kminku/ 2.5 tbs caraway seeds / 2.5 di cucchiaio di cumino dei prati

Polski
Wykonanie: Nasiona lekko uprażyć na suchej patelni i zmielić w młynku razem z solą (najlepiej różową). Przechowywać w zamkniętym pojemniku i stosować jak zwykłą sól. Jeśli komuś przeszkadza smak kminku, można kminku nie dodawać. Zobacz jeszcze jak zrobić: sól mandarynkową oraz sól pokrzywową.  Dodaję jeszcze do takiej soli mielonego galgantu, bertramu, dyptamu czy innych ziół polecanych przez świętą Hildegardę z Bingen.

English
Method: Toast the seeds in an empty frying pan over low heat for a while. Then grind them together with the salt and keep the aromatic salt in a closed container and use it as regular salt. Look also how to make mandarine salt and nettle salt

Italiano
Come si fa: Tostare i semi su una padella antiaderente sul fuoco basso per qualche minuto. Macellare il tutto per bene e conservare ed usare il sale aromatizzato come il sale normale. Guardate pure come fare il sale al mandarino ed il sale all'ortica.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Ziołowe gotowanie
 by Stefania Korżawska,  Warszawa 2012, p. 13

No comments:

Post a Comment