Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

22/05/2020

Sól pokrzywowa i zielone pesto - Nettle Salt And Green Pesto Recipe -Sale all'ortica ed al pesto verde

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela
Polski 
Wykonanie: W mojej kuchni sól aromatyzowana jest używana na porządku dziennym, a pomysłów na nia mam bez liku, kiedyś już Wam proponowałam sól mandarynkową, dziś polecam pokrzywową. Należy nazbierać świeżej, jeszcze nie kwitnącej pokrzywy, najlepiej z lasu, ususzyć ją w zacienionym miejscu, oberwać listki i wrzucić do młynka wraz z niejodowaną solą w proporcjach: 70 % soli, 30 % liści (choć proporcje to kwestia gustu, możecie je dostosowac do własnych potrzeb). Zamiast pokrzywy możecie użyć inne jadalne rośliny np. bluszczyk kurdybanek, jasnota, podagrycznik itd. Taką aromatyzowaną sól używam do wszelakich potraw, przechowywana w słoiku, w ciemnym miejscu, służy mi cały rok! Ostatnio użyłam jej do zielonego pesto: liscie bazylii, nać pietruszki, liście lucerny, ząbki czosnku, oliwa, orzechy włoskie plus sojowa ricotta, wszystko zmiksować w blenderze, polecam :)

English
Wykonanie: First you need to dry the nettle in a shadowed place. Then grind the nettle leaves with salt using the following proportions: 70 % salt and 30 % nettle dried leaves. You can use this aromatised salt with any dish you cook. You need to keep it in a closed jar, far away from sun rays, for at least a year! The same procedure can be followed with any other dried herbs or for example with mandarin peels. Today I used the nettle salt with basil, parsley, alfalafa leaves, walnut and soya ricotta pesto. I suggest you should try it :).

Italiano
Come si fa:  Essiccare le foglie di ortica in un luogo non esposto al sole per poi macinarle con il sale. La percentuale di prodotto è composta dal 70% di sale ed il 30 % di foglie. Il sale aromatizzato in questo modo va usato per cucinare tutti i piatti e va consumato entro un anno, ma va conservato in un vasetto asciutto al riparo dalla luce. Il sale aromatizzato lo potete fare con ogni tipo di pianta edibile oppure  per esempio con delle bucce di mandarino. Oggi ho usato il sale all'ortica con il pesto verde composto da: foglie fresche di basilico, prezzemolo, erba medica, aglio, noci e ricotta di soia, buonissimo! :)


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

2 comments:

  1. Super pomysł z tą pokrzywą!

    ReplyDelete
  2. Dziękuję Beatko! Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :).

    ReplyDelete