Labels

26/06/2022

Risotto z żółciakiem siarkowym i zielonymi szparagami - Chicken-of-the-woods And Asparagus Risotto - Risotto agli asparagi e gallina dei boschi

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 g ryżu integralnego (brązowego) / 9 oz brown rice g / 250 g di riso integrale
kawałek żółciaka/ a piece of chicken of the woods/ un bel pezzo di gallina dei boschi
wiązanka szparagów/ asparagus bunch /un mazzo di asparagi
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
masło lub oliwa/ butter or olive oil/ burro o olio di oliva
1 litr wywaru z warzyw lub susz/ 1 liter vegetable broth/ 1 litro di brodo vegetale
1/2 szklanki białego wina/  1/2 cup white wine/ 1 bicchiere di vino bianco
zioła i przyprawy/ herbs and spices/ erbe aromatiche e spezie

Polski
Wykonanie: Żółciaka pokroić w kostkę i ugotować (ok 15 minut), wylać wodę. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę na maśle ew. oliwie/oleju, podgotowane żółciaka, dodajemy do cebuli i dusimy do miękkości. Szparagi gotujemy osobno w garnku, wody nie wylewamy, użyjemy jej do gotowania ryżu. Do ryżu dolewamy wina, podlewając systematycznie wodą ze szparagów, gdy zabraknie rosołem, lub rosołem z wodą z suszem warzywnym, gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, dodajemy uduszone grzyby, szparagi,  solimy i dodajemy nasze ulubione zioła i przyprawy do smaku. Tuż przed podaniem, można udekorować risotto np. kawałkami truskawek, jak na zdjęciach. 

English 
Method: First make boil the chicken-of-the woods for about 15 minutes and then pour out the water.  Chop the onion and the chicken-of-the woods and saute them together with butter or oil over low or medium heat covered with a lid. In the meantime, cook asparagus and do not pour out the water, cook the rice in a deep frying pan, with wine and asparagus broth. When it lacks water, pour some more water or vegetable broth and keep the pan covered with a lid. Before the termination of cooking the rice, add cooked chicken, asparagus and continue cooking stirring very well. When the rice is soft terminate cooking and decorate your plates for example with strawberries.

Italiano
Come si fa: Cominciamo con cucinare per bene i funghi tagliati a dadini in acqua salata, dopo 15 minuti finiamo la cottura e versiamo l'acqua che non ci servirà più. Cuciniamo pure gli asparagi, ma questa volta conserviamo l'acqua di cottura. Cuciniamo il riso in una padella profonda, con il vino ed il brodo degli asparagi. Tagliamo la cipolla a dadini ed insieme ai funghi facciamoli rosolare con un po' d'olio oppure burro. Circa 3 minuti prima della fine della cottura del riso aggiungete i funghi e gli asparagi già cotti e continuate la cottura. Quando il riso diventa morbido, togliete il risotto dal fuoco, incorporate un po' di olio d'oliva, pepate etc a piacere e servite, per esempio, con dei pezzi di fragole.



 

No comments:

Post a Comment