Labels

27/06/2022

Ciasto orkiszowe z morelami - Apricot Spelt Cake - Torta di farro alle albicocche

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 niepełne szklanki  mąki orkiszowej/  2 cups spelt flour/ 2 tazze di farina di farro
1/5 szklanki skrobi kukurydzianej/ 1/5 cup corn starch/ 1/5 di tazza di amido di mais
200 g masła / 7 oz butter / 200 g di burro 
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova 
szklanka cukru trzcinowego/ 1 cup cane sugar/ 1 tazza di zucchero di canna
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
1/2 szklanki mleka/ 1/2 cup milk/ 1/2 di tazza di latte 
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di un limone
odrobina oliwy z oliwek/ little olive oil/ poco olio di oliva
Polski:
Wykonanie: Masło ubić z cukrem, potem dodać po jednym jajku, nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz skórką z cytryny. Wsypywać do masy, dolewając mleka, delikatnie, ale dobrze wymieszać. Włożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, ułożyć pokrojone morele (dość sporo, mi wyszedł niecały kilogram), wierzch ciasta posypać grubym cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 170° -180°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu, udekorować sezonowymi kwiatami, u mnie kwiaty dzikiego ślazu.

English
Method: Beat the butter with sugar, add an egg at a time. Mix the spelt flour with baking powder then add the lemon peel, mix with the butter & eggs and stir everything well together. Pour the batter into a round cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs) and then place apricot halves (about 1 kilo) and then sprinkle them with cane sugar. Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. Serve with seasonal wild edible flowers, such as common mallow.

Italiano
Come si fa: Montare il burro con lo zucchero, aggiungere un uovo alla volta continuando a montare. Mescolare le farine con il lievito e la buccia grattugiata di un limone. Mettere tutto insieme. Versare l'impasto in una teglia rotonda (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato) e poi sopra l'impasto mettere le albicocche senza i noccioli (un chilo circa). Infornare in forno preriscaldato a 170° -180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Togliere il dolce dallo stampo e, prima di servire, decorarlo con qualche fiore commestibile e di stagiona tipo i fiori di malva.


Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej, 
Dzikie rośliny w mojej kuchni.  Lato 2022
do której udziału wszystkich serdecznie zapraszam.

No comments:

Post a Comment