Labels

27/06/2022

Ciasto orzechowe z konfiturą morelową - Walnut And Apricot Cake - Torta di noci con marmellata di albicocche

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 niepełne szklanki  mielonych orzechów włoskich/  2 cups ground walnuts/ 2 tazze di farina di noci
1/5 szklanki skrobi kukurydzianej/ 1/5 cup corn starch/ 1/5 di tazza di amido di mais
200 g masła / 7 oz butter / 200 g di burro 
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
3 żółtka/ 3 egg yolks/ 3 tuorli
szklanka cukru trzcinowego/ 1 cup cane sugar/ 1 tazza di zucchero di canna
1/2 szklanki mleka/ 1/2 cup milk/ 1/2 di tazza di latte
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di un limone
odrobina oliwy z oliwek/ little olive oil/ poco olio di oliva
poziomki do dekoracji/ wild strawberries/ fragoline di bosco

Polski:
Wykonanie: Masło ubić z cukrem, potem dodać po jednym jajku, nadal ubijać. Mąkę orzechową wymieszać ze skrobią oraz skórką z cytryny. Wsypywać do masy, dolewając mleka, delikatnie, ale dobrze wymieszać. Włożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, wierzch ciasta posypać grubym cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 170° -180°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu, udekorować drobnymi owocami, np. poziomkami. 

English
Method: Beat the butter with sugar, add an egg at a time. Mix the walnut flour with corn starch then add the lemon peel, mix with the butter & eggs and stir everything well together. Pour the batter into a rectangular cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs) and then sprinkle the surface with cane sugar. Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. Serve with seasonal wild edible flowers, such as common mallow.

Italiano
Come si fa: Montare il burro con lo zucchero, aggiungere un uovo alla volta continuando a montare. Mescolare le farine con il lievito e la buccia grattugiata di un limone. Mettere tutto insieme. Versare l'impasto in una teglia rettangolare (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato). Infornare in forno preriscaldato a 170° -180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Togliere il dolce dallo stampo e, prima di servire, decorarlo con qualche frutto di bosco come le fragoline. 


Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej, 
Dzikie rośliny w mojej kuchni.  Lato 2022
do której udziału wszystkich serdecznie zapraszam.

2 comments:

  1. Cukier trzcinowy jest zwyklym cukrem takim jak , buraczany. W Europie cukier robi sie z burakow w Ameryce (kontynent) z trzciny w niczym nie lepszy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znajoma robiła badania, trzcinowego (nierafinowanego) nie trzymają się tak pleśnie, jak cukru białego. Gdyby cukier buraczany sprzedawano też nierafinowany, byłoby korzystnie.

      Delete