Labels

02/05/2017

Pstrąg z miętą - Trout Stuffed with Fresh Mint - Trota alla menta

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
pstrąg (np. łososiowy)/ (salmon) trout (fillet)/ trota (salmonata)
kilka gałązek świeżej mięty/ fresh mint (bunch)/ mazzo di menta fresca
kilka orzechów włoskich/ several walnuts/ qualche noce
1 łyżka miodu/ 1 tbs honey/ 1 cucchiaio di miele
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe
2-3 łyżki oliwy z oliwek/ 2-3 tbs olive oil/ 2-3 cucchiai d'olio d'oliva

Polski
Wykonanie: Sprawioną rybę lekko oprószyć solą. odstawić. Pieprz, miętę i orzechy zmielić lub utłuc w moździerzu, zmieszać z miodem. Napełnić rybę, zaszyć (proponuję zastosować szpilki do zrazów pomysłu polskiego producenta patrz: Wyrób Galanterii Metalowej, zastępują nici, są prostsze w użyciu). Folię skropić oliwą, włożyć rybę i upiec. Piec kilka minut w gorącym piekarniku. Przed podaniem ponownie skropić oliwą, doprawić sokiem z cytryny. 

English
Method: Marinate your trout with salt for about. Mince pepper, mint and walnuts and mix them with honey. Stuff the trout with the mint mixture and sew it up (or use the pins). Rinse the baking foil with olive oil and bake the fish for several minutes. Rinse the baked trout again with olive oil, before serving. 

Italiano
Come si fa: Pulire il pesce. Marinare la trota con il sale e lasciarla a riposare. Macinare il pepe, la menta ed amalgamare col miele. Farcire la trota con la farcita di menta, chiudere con l'ago e filo o delle spille. Spruzzare l'alluminio con l'olio, mettere la trota, chiuderla e farla cuocere al forno caldo per qualche minuto. Prima di servirla, spruzzarla di nuovo con l'olio d'oliva.

M.in. szpilki do zrazów zastępujące nici,
producent Wyrób Galanterii Metalowej Robert Marcinkowski

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Przyjaciółka, wrzesień 1997, p. 48

Przepis bierze udział w poniższej miętowej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment