Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

24/02/2018

Buraczki czerwone w ziołach - Beetroot Salad Recipe - Rape rosse condite

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g gotowanych buraków/ 9 oz boiled beetroots/ 250 g di rape rosse lesse
1 łyżka oliwy z oliwek lub dobrego oleju/ 1 tbs olive oil/ 1 cucchiaio di olio d'oliva
1 łyżka majonezu/ 1 tbs mayo/ 1 cucchiaio di maionese
suszony koperek/ dried dill/ aneto secco
suszony czosnek niedźwiedzi/ dried wild garlic/ aglio orsino secco
ocet balsamiczny/ balsamic vinegar/ aceto balsamico

Polski
Wykonanie: Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plastry lub większe kawałki. Wymieszać z łyżką oliwy, suszonym koperkiem i odrobiną suszonego czosnku niedźwiedziego, skropić  octem balsamicznym do smaku. Taką sałatkę jada się np. we Włoszech, przy czym najczęściej bez koperku.... Koperek, przyznaję się "bez bicia", to mój dodatek... :).

English
Method: Grate the beetroots or cut them into pieces, mix with olive oil, dried dill and a pinch of dried wild garlic, sprinkle with balsamic vinegar to taste.

Italiano
Come si fa: Grattugiare le rape oppure tagliatele a pezzi o fette, mescolare bene con l'olio d'oliva, l'aneto ed un pizzico di aglio orsino. Alla fine condire con un po' di aceto balsamico a piacere.



Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a comment