Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

21/02/2018

Ciastka marchewkowo-makowe - Carrot & Poppy Tea Cakes - Dolcetti di carote e semi di papavero

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
300 g drobno startej marchewki/ 10.5 oz finely grated carrots/ 300 g di carote grattugiate finemente
70 g mielonego maku/ 2.5 oz ground poppy seeds/ 70 g di papavero macinato
60 g mąki kokosowej/ 2 oz coconut flour/ 60 g di farina di cocco
60 g mąki pszennej/ 2 oz white plain flour/ 60 g di farina tipo 0 o tipo 2 (macinata a pietra)
160 g oleju lub oliwy/ 5.6 oz olive oil/ 160 g di olio d'oliva
160 g cukru/ 5.6 oz sugar/ 160 g di zucchero
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1-2 tea spoons baking powder/ 1-2 cucchiaini di lievito per i dolci

Polski 
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (w wersji bezglutenowej, zamiast mąki pszennej, dodać mąki bezglutenowej). Formować małe kuleczki. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C.

English
Method: Mix all the ingredients well in a bowl, knead and divide the dough into small, teaspoon size, balls. Bake them in 180°C for about 10-15 minutes. The recipe serves about 100 tea cakes.

Italiano
Come si fa: Lavorare bene con le mani tutti gli ingredienti per ottenere un impasto omogeneo. Formare con un cucchiaino piccole sfere, cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 10-15 minuti.

Szczypce stołowe by Robert Marcinkowski

No comments:

Post a comment