Labels

21/02/2018

Ciastka marchewkowo-makowe - Carrot & Poppy Tea Cakes - Dolcetti di carote e semi di papavero

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
300 g drobno startej marchewki/ 10.5 oz finely grated carrots/ 300 g di carote grattugiate finemente
70 g mielonego maku/ 2.5 oz ground poppy seeds/ 70 g di papavero macinato
60 g mąki kokosowej/ 2 oz coconut flour/ 60 g di farina di cocco
60 g mąki pszennej/ 2 oz white plain flour/ 60 g di farina tipo 0 o tipo 2 (macinata a pietra)
160 g oleju lub oliwy/ 5.6 oz olive oil/ 160 g di olio d'oliva
160 g cukru/ 5.6 oz sugar/ 160 g di zucchero
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1-2 tea spoons baking powder/ 1-2 cucchiaini di lievito per i dolci

Polski 
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (w wersji bezglutenowej, zamiast mąki pszennej, dodać mąki bezglutenowej). Formować małe kuleczki. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C.

English
Method: Mix all the ingredients well in a bowl, knead and divide the dough into small, teaspoon size, balls. Bake them in 180°C for about 10-15 minutes. The recipe serves about 100 tea cakes.

Italiano
Come si fa: Lavorare bene con le mani tutti gli ingredienti per ottenere un impasto omogeneo. Formare con un cucchiaino piccole sfere, cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 10-15 minuti.

Szczypce stołowe by Robert Marcinkowski

No comments:

Post a Comment