#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
160 g gorzkiej czekolady/ 5.6 oz dark chocolate/ 160 g di cioccolato fondente
55 g mielonych orzechów włoskich/ 2 oz ground walnuts/ 55 g di noci macinate
55 g suszonych śliwek/ 2 oz dried plums/ 55 g di prugne secche
55 g rodzynek/ 2 oz raisins/ 55 g di uvetta
50 ml kawy zbożowej/ 50 ml barley coffee/ 50 ml di caffè d'orzo
40 g masła/ 1.5 oz butter/ 40 g di burro
1-2 łyżki mielonego, prażonego sezamu lub tahini/ 1-2 tbs tahini/ 1-2 cucchiai di tahini
1-2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego w proszku/ 1-2 tbs cow or vegetable milk powdered/ 1-2 cucchiai di latte normale oppure vegetale (in polvere)
1-2 łyżki wódki lub grappy/ 1-2 tbs vodka or grappa/ 1-2 tbs vodka oppure grappa
oblaty śląskie (waniliowe) lub inne wafle/ wafers/ i wafer
100 g konfitury jagodowej/ 3.5 oz blueberry jam/ 100 g di marmellata di mirtilli
Polski:
Wykonanie: Rodzynki moczymy w kawie zbożowej. Masło i czekoladę włożyć do garnka, roztopić na małym ogniu. Dołączyć mielone orzechy, kawę (a rodzynki odsączyć i zmielić), zmielone rodzynki i posiekane śliwki, mleko w proszku, sezam lub tahini i na koniec alkohol, masę starannie wymieszać i doprowadzić do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, przekładamy nią oblaty (lub wafle). Każdorazowo jedną z warstw smarujemy konfiturą z jagód. Oblaty czy też wafle obciążamy czymś ciężkim na kilka godzin lub do czasu aż dobrze sie skleją, kroimy. PS. Polecam oblaty, gdyż nie zawierają proszku do pieczenia, jak zazwyczaj inne wafle.
English:
Method: Place the raisins in barley coffee to soften, then grind the raisins. Make melt the chocolate and butter over low heat. Add the ground walnuts, barley coffee and ground raisins, chopped dried pitted plums, powdered milk, tahini and alcohol. Leave the cream over the low heat until it becomes dense. Spread the cream over the wafers, spread one of the layers with blueberry jam. Press the wafers for at least an hour until the cream stiffens and then cut the wafer into smaller pieces.
Italiano
Come si fa: Mettete l'uvetta nel caffè d'orzo, poi quando saranno morbide, macinatele. Scaldate il cioccolato con il burro ed il caffè rimasto dall'uvetta, quando il contenuto si comincia a sciogliere ed è caldo aggiungete le noci macinate, l'uvetta macinate, le prugne tagliate a pezzi piccoli, il tahini, il latte in polvere e l'alcool. Quando avete ottenuto la consistenza di una crema spalmabile, toglietelo dal fuoco e spalmate i wafer con la crema. Spalmate uno degli strati, però, con la marmellata di mirtilli. Mettete qualcosa di pesante sopra i wafer per qualche ora, poi potete tagliare i wafer a pezzi piu' piccoli.
No comments:
Post a Comment