Labels

16/02/2018

Klopsy z selera - Celeriac Cutlets Recipe - Frittelle di sedano rapa

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 seler/ 1 celeriac/ 1 sedano rapa
2-4 łyżki bułki tartej/ 2-4 tbs bread crumbs/ 2-4 cucchiai di pangrattato
olej z oliwek lub inny / olive oil/ olio d'oliva
1 łyżeczka curry/ 1 ts curry/ 1 cucchiaino di curry
sól i pieprz (czarny lub ziołowy) do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere
1 - 2 jajka lub woda/ 1-2 eggs or water/ 1-2 uova oppure acqua
panierka z bułki tartej/bread crumbs/ pangrattato per impanatura

Polski
Wykonanie: Umyć i obrać seler, zetrzeć na tarce, wymieszać z bułką tartą, curry, jajkiem i doprawić do smaku. Jeśli konsystencja jest zbyt wilgotna, dodać jeszcze trochę bułki, jeśli zbyt sucha, dodać drugie jajko i/lub odrobinę wody. Klopsiki obtoczyć w bułce tartej i  upiec na oliwie lub w piekarniku skropione oliwą (lub olejem). Podawać dowolnie, da zdjęciach klopsiki ułożone są na gotowanych burakach liściowych i toskańskim jarmużu skropionych oliwą.

English
Method: Wash and grate the celeriac, mix it with bread crumbs, egg(s), pepper, salt and curry. Form small balls, roll them in bread crumbs and flatten each of them with your fingers. Fry them in oil over medium heat or bake them in the oven until golden. Serve for example with cooked chard and kale salad.

Italiano 
Come si fa: Lavate, pulite e grattugiate il sedano rapa, aggiungete il pangrattato, l'uovo, il curry e  per insaporire sale e pepe. Mettete tutto insieme e se vi risulta poco umido aggiungete un altro uovo oppure/e un po' d'acqua. Se, invece, sarà troppo umido, aggiungete un altro po' di pangrattato. Formare delle palline e impanare con il pangrattato. Friggere su olio d'oliva oppure cuocere al forno. Servire per esempio con le rape ed il cavolo nero lessi.

No comments:

Post a Comment