Labels

27/11/2018

Ciasto z cukrem trzcinowym i cynamonem z duńskiej wyspy Fionia - Funen Island Cane Sugar & Cinnamon Cake - Torta allo zucchero di canna dell'isola di Funen

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki pszennej/ 17.5 oz plain white flour/ 500 g di farina tipo 0
250 ml ciepłego mleka np. roślinnego/250 ml lukewarm milk/ 250 ml di latte tiepido
250 g cukru trzcinowego/ 9 oz cane sugar/ 250 g di zucchero di canna
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 1 cubetto di lievito di birra fresco
1 łyżeczka soli/ 1 ts salt/ 1 di cucchiaino di sale
270 g stopionego masła/ 9.5 oz melted butter/ 270 g di burro ammorbidito
2 łyżki cynamonu/ 2 tbs cinnamon/ 2 cucchiai di cannella
2 łyżki białego cukru/ 2 tbs white sugar/ 2 cucchiai di zucchero bianco
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova

Polski:
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru i dodać mąkę, 120 g masła, biały cukier, sól i dwa jajka. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i włożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia, tj. aż podwoi swą objętość.  Następnie dodać resztę mąki oraz sól (najlepiej kamienną), wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Ja użyłam mąkę razową orkiszową, nie jak wg przepisu oryginalnego. Wymieszać cukier trzcinowy z pozostałym masłem i cynamonem w rondlu, doprowadzić do wrzenia, tak by cukier częściowo się rozpuścił. Wlać na podrośnięte ciasto, zrobić w nim uprzednio dołki palcami.  Piec ok. 40 minut w 200°C. (Ze względu na top, że użyłam małą formę, nie wlałam całego masła z cukrem i cynamonem, małą część odstawiłam, wymieszałam z płatkami owsianymi i posiekanymi orzechami włoskimi, odrobiną kakao i mleka, czym pokryłam wierzch ciasta po upieczeniu).

English:
Method: Melt the yeast with sugar and milk in a bowl. Add the flour, 4 oz butter, white sugar, salt and eggs and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Pour in the dough in to a baking tin covered with butter and flour. Cover the tin and leave it to double its sizer in a warm place. Stir the cane sugar the remaining butter and cinnamon in a pan over medium heat and pour it over the top of the dough in the tin, make small furrows with your fingers. Bake at about 360°F for about 40 minutes. You can cover the already baked top of the cake with oat, walnut, butter, cane sugar and cocoa mixture to decorate it. 

Italiano:
Come si fa: Sciogliere il lievito con lo zucchero ed il latte tiepido ed aggiungere la farina, 120 grammi di burro, lo zucchero bianco, il sale e le due uova. Lavorare l'impasto ed adagiatelo poi su una teglia imburrata e infarinata. Lasciarlo lievitare, coperto con uno straccio umido, fino a che non sarà raddoppiato in volume. Per la copertura, mescolate il burro rimasto con lo zucchero di canna e la cannella in un pentolino e portate il tutto a bollire per ottenere un composto omogeneo. Versatelo poi sopra all'impasto su cui avrete praticato dei solchi con le dita. Cuocete in forno caldo di 200°C per circa 40 minuti finché la base suona vuota quando la picchierete. Se serve, coprite la torta gia' pronta con una crosta fatta dallo zucchero di canna, il burro e cannella rimasti, mescolati con qualche fiocco di avena, qualche noce e cacao.

 
Źródło przepisu:/Recipe source:/La ricetta originale:
Corriere Della Sera Cook,
21.11.2018, Anno 1, No 3, p. 59

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Kuchnia skandynawska 2018

2 comments:

  1. Wygląda mega apetycznie. Dziękuję za dodanie do akcji. W końcu wzięłam się za podsumowanie.

    ReplyDelete
  2. Dziękuję! Dzięki Twojej akcji ciągle znajdę coś nowego i ciekawego :). Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete