Labels

06/03/2014

Ciasteczka ryżowe z kokosem i otrębami owsianymi - Oat bran, rice and coconut cookies - Dolcetti di farina di cocco, crema di riso e crusca

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski
Składniki:
180 g kaszki/kleiku ryżowego (jeśli z dodatkiem suszonych owoców, zmieni nieco smak ciasteczek)
200 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
ok. 60 g otrębów owsianych (granulowanych. np. firmy Melvit)
ok 100 g wiórek kokosowych
3 jajka
1 szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki wyrobić ręcznie, tak by masło nie było widocznie w masie. Układać ciasteczka, jak kokosanki, bezpośrednio na blachę, nie trzeba jej ani smarować tłuszczem, ani wykładać papierem do pieczenia. Piec w 200° C, do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek, gdy są małe, w wielkości łyżeczki, oczywiście krócej, do zarumienienia. Z przepisu można zrobić ok. 80 ciasteczek. Smacznego!


English 
Ingredients:
180 g congee rice  (rice porridge)
200 g butter
1 cup plain flower
about. 50-60 g oat bran
about 80-100 g coconut flakes
3 eggs
1 cup sugar
vanilla extract (1 tea spoon)

Directions:
Mix all the ingredients together well in a bowl, knead and divide the dough into small, teaspoon size, balls. Bake them in 200° C for about 10 - 15 minutes. The recipe makes about 80 cookies.



Italiano
Ingredienti:
180 g crema di riso (per i bambini)
200 g burro
1 tazza di farina tipo 00
about. 50-60 g di crusca d'orzo
about 80-100 g di farina di cocco
3 uova
1 tazza di zucchero
vaniglia (1 bustina)

Come si fa:
Lavorare con le mani tutti gli ingredienti e formare, con un cucchiaino, piccole sfere, cuocere in forno preriscaldato a 200°C per circa 10-15 minuti.


Wersja bez kokosu, z orzechami włoskimi:/ The version without coconut, with walnuts instead:/Versione senza farina di cocco, ma con le noci.

Tu znajdziecie ciastka podobne do kokosanek ryżowych

Here the cakes similar to the rice & coconut tea cakes

Invece qui i dolcetti simili ai dolcetti con crema di riso e farina di cocco

No comments:

Post a Comment