Labels

25/03/2014

Makaron z cukiniami po neapolitańsku, Pasta With Courgettes (Zucchini) From Naples, Pasta con le zucchine alla napoletana

Smakołyki Angeli na Facebooku  
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
2 cukinie/ 2 courgettes (zucchini)/ 2 zucchine
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
1 lub 2 jajka/ 1 or 2 eggs/ 1 o 2 uova
250 g makaronu wg gustu/ 250 g pasta/ 250 g di pasta preferita
olej z oliwek / olive oil/ olio di oliva
ok. 50 g sera do smaku/ about 50 g grated cheese such as Parmesan/ formaggio

Polski
Wykonanie: Pokroić cukinie wzdłuż na pół, później znów na pół, tak, żeby kawałki miały długość ok 4 cm, podsmażyć z cebulką na oliwie, ugotować makaron al dente, lub jak kto woli, całość jeszcze gorącą wymieszać z cukinią i jajkiem ew. jajkami surowymi (najlepiej swojskimi), danie posypać dowolnym serem.

Przepis skatalogowany na Lokalnych smakołykach (moim blogu katalogu przepisów kulinarnych miast i wsi od A do Z,  z Polski i z zagranicy)

English
Directions: Cut the courgettes into matchsticks of about 4 cm (1 1/2 in.) long, chop the onion into pieces about 1 cm (1/2 in.), saute courgettes and onion together in a medium skillet over medium heat until courgettes are soft and onion is translucent. Meanwhile cook the pasta al dente and drain. Mix the hot pasta  and vegetables with the egg/s. Serve with your favourite cheese, for example Parmesan.


Italiano

Come si fa: Tagliare le zucchini nel senso della lunghezza, prima metà, poi ancora a metà. Tagliarle ancora della lunghezza di circa 4 cm. Farle soffriggere, in una padella, dolcemente in olio con una cipolla media. Intanto si farà cuocere della pasta corta (penne, penne rigate, calamarata etc.) a cottura ultimata si mescolerà la pasta con le zucchine e, infine si verserà sul tutto un uovo (o 2 uova) battuto con il formaggio preferito, far rapprendere l’uovo a fuoco vivo, mescolando.

(Makaron "calamarata" z okolic Neapolu/
 The pasta "calamarata" produced near Naples/
La pasta calamarata di Napoli)
Bucatini 

Źródło:/Source:/La ricetta originale:

No comments:

Post a Comment