Smakołyki Angeli na Facebooku |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
2 cukinie/ 2 courgettes (zucchini)/ 2 zucchine
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
1 lub 2 jajka/ 1 or 2 eggs/ 1 o 2 uova
250 g makaronu wg gustu/ 250 g pasta/ 250 g di pasta preferita
olej z oliwek / olive oil/ olio di oliva
ok. 50 g sera do smaku/ about 50 g grated cheese such as Parmesan/ formaggio
Polski
Wykonanie: Pokroić cukinie wzdłuż na pół, później znów na pół, tak, żeby kawałki miały długość ok 4 cm, podsmażyć z cebulką na oliwie, ugotować makaron al dente, lub jak kto woli, całość jeszcze gorącą wymieszać z cukinią i jajkiem ew. jajkami surowymi (najlepiej swojskimi), danie posypać dowolnym serem.
Przepis skatalogowany na Lokalnych smakołykach (moim blogu katalogu przepisów kulinarnych miast i wsi od A do Z, z Polski i z zagranicy)
English
Directions: Cut the courgettes into matchsticks of about 4 cm (1 1/2 in.) long, chop the onion into pieces about 1 cm (1/2 in.), saute courgettes and onion together in a medium skillet over medium heat until courgettes are soft and onion is translucent. Meanwhile cook the pasta al dente and drain. Mix the hot pasta and vegetables with the egg/s. Serve with your favourite cheese, for example Parmesan.
Italiano
Come si fa: Tagliare le zucchini nel senso della lunghezza, prima metà, poi ancora a
metà. Tagliarle ancora della lunghezza di circa 4 cm. Farle soffriggere, in una
padella, dolcemente in olio con una cipolla media. Intanto si farà cuocere
della pasta corta (penne, penne rigate, calamarata etc.) a cottura ultimata si
mescolerà la pasta con le zucchine e, infine si verserà sul tutto un uovo (o 2
uova) battuto con il formaggio preferito, far rapprendere l’uovo a fuoco vivo,
mescolando.
(Makaron "calamarata" z okolic Neapolu/ The pasta "calamarata" produced near Naples/ La pasta calamarata di Napoli) |
Bucatini |
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
No comments:
Post a Comment