Labels

07/03/2014

Naleśniki babci Anieli - Granny Aniela's pancakes - Le crepes di nonna Aniela

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Przepis wg mojej babci Anieli, rodem z Krakowa - Cracovian recipe - La ricetta di Cracovia

Polski
Wykonanie: Wsypujemy mąkę do połowy litrowego garnka. Dodajemy soli i cukru do smaku (wg gustu indywidualnego), cukru dość sporo wg mojego. Wyciągamy z lodówki litr zimnego mleka, ale całego litra nie zużyjemy raczej. Dolewamy stopniowo niewielką jego ilość do mąki z cukrem i solą i mieszamy łyżką pierw mały obszar mąki, docierając do boku garnka, siłowo, tak by mąka i mleko stworzyły lepką, gęstą, konsystencję. (Dodatek lipiec 2018: Można do mąki wsypać też opakowanie proszku budyniowego, najlepiej z naturalną wanilią, lub skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą w takich samych ilościach.)

Kiedy uzyskamy lepką gęstą masę z całej mąki, dodajemy jedno (ewentualnie 2 jajka - w przypadku, gdy damy więcej mąki), kolejno po jednym, mieszając nadal o brzeg garnka. Dolewamy stopniowo mleka, ale gęstość masy naleśnikowej to kwestia praktyki.

Polecam zrobić próbkę, pierwszego naleśnika na patelni z niewielką ilością oleju, by sprawdzić, czy trzeba dodać soli lub cukru, lub jeszcze mleka. Są dwa sposoby: cieniuśkie naleśniki lub grubsze. Smacznego! Podawać wg uznania, np. z powidłami jabłkowymi czy śliwkowymi domowej roboty, serem ze śmietaną i cukrem... Takie naleśniki przetrwają w lodówce nawet do 2 tygodni, można je odgrzewać na patelni, bez dodatku tłuszczu.


English 
DirectionsFill in half of some 1 litre pot with plain flour. Add salt and sugar according to your preferences. Take out from your fridge 1 litre of milk (you might need less than one litre though) and stir its small amount with flour, pressing your spoon towards the sides of your pot to create sticky and dense dough, add milk gradually and a small amount at a time. Then add the first egg, stir well, and the second egg if needed (which means in cases when we add more flour).

At the end you can pour in some more milk, but never the whole litre, your "pancake dough must be a bit dense and sticky, some people prefer when it's less dense, then you need to be careful when you take your pancakes out the frying-pan.

Try to fry the first pancake, using olive oil, just to see if your proportions of salt, sugar, milk are okay, it needs a lot of practice to know the right ones. When you have achieved your goal, make the rest of the pancakes, there are two ways: very fine ones or thicker. Best when served with some home made jam.

Italiano
Come si fa: Si riempia la metà della pentola di un litro con la farina 00, poi si aggiunge lo zucchero (quanto ne volete), sale a piacere e si mescola gradualmente con il latte. Versate il latte poco alla volta. Si mescola con il cucchiaio finché non si ottiene l'impasto omogeneo e senza i grumi. Alla fine si aggiunge uno uovo (se mettete più farina, due uova) e mescolate ancora... e versate un altro po' di latte per ottenere il liquido abbastanza denso.

Fate le crepes usando poco l'olio alla volta. Servite con la vostra confettura o marmellata preferita o con qualche formaggio morbido...


No comments:

Post a Comment