Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
400 g mąki pszennej/ 400 g plain - all purpose white flour/ 400 g farina di grano 0
240 g wody/ 240 g water/ 240 g di acqua
1 łyżeczka soli/ 1 teaspoon water/ 1 cucchiaino di sale
torebka drożdży instant/ 1 pack yeast instant/ 1 bustina di lievito di birra
1 łyżeczka cukru/1 teaspoon sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
Polish version
Wykonanie:
Wyrobić ciasto z ciepłych składników, wyrabiam ręcznie ok. 10 minut i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia, przykryć ściereczką. Z ciasta zrobić bułki, bułeczki, bochenki, wg uznania, można pomalować je rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem, odczekaj chwilę zanim włożysz do piekarnika. Do piekarnika włożyć metalowy kubeczek z wodą. Piec w temperaturze 200 - 220° C aż bułeczki będą rumiane i chrupiące.
English version
Directions:
Make a dough with your hands for about 10 minutes, using all the ingredients which need to be warm. Leave it in a bowl, covered with a towel, in some warm place until grows. Make buns and wait a while before baking until they grow a bit again. Bake them at 200-220° C (390-428° F) for about 25 minutes. You can cover them with an egg wash before baking or paint them with pure water shortly after baking when they are still hot.
Italian version
Come si fa:
Devi lavorare l'impasto con le mani per circa 10 minuti, ma tutti gli ingredienti devono essere abbastanza tiepidi, poi lascialo a riposare, coperto, al caldo. Si può formare sia il pane o le pagnotte, dipende dalla tua preferenza. Metti al forno caldo di 200-220 gradi per circa 25 minuti. Si possono pitturare le pagnotte già calde con l'acqua o con l'uovo sbattuto prima di mettere al forno.
No comments:
Post a Comment