Smakołyki Angeli na Facebooku |
Przepis rodem z Burzenina k. Sieradza* - Polish recipe from Burzenin - Ricetta polacca di Burzenin
Składniki:5 jajek
5 łyżek oleju
100 gr masła/margaryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia (oryginalnie 1 łyżka, ale dla zdrowia lepiej 1 łyżeczka, wyrasta wyśmienicie)
owoce sezonowe, mrożone, suszone jak np. daktyle, figi, orzechy
2 łyżki cukru i 2 łyżki bułki tartej do owoców
Wykonanie: Żółtka ubić z połową cukru, olejem i masłem/margaryną. Dodać śmietanę i mąkę z proszkiem, następnie białka ubite z resztą cukru i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć owoce wymieszane z cukrem i bułką tartą (na zdjęciach są to truskawki, a ciasto wlałam, nie na blaszkę tylko do papierowych foremek). Piec w 180°C. Gdy wystygnie polać lukrem.
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
odrobina alkoholu, np wódki, dla konserwacji
Wykonanie: Mleko zagotować, połączyć z alkoholem, dodawać porcjami do cukru pudru, do uzyskania masy o konsystencji majonezu. Ciepłym lukrem polać upieczone ciasto i pozostawić do zastygnięcia.
* Szczypta Burzenina - źródło przepisu. Ciasto skatalogowane na moim blogu - katalogu kulinarnym z miast i miasteczek Polski i świata: LOKALNE SMAKOŁYKI
For the English/Italian versions FILL IN THE CONTACT FORM.
No comments:
Post a Comment