Labels

25/09/2014

Tort budyniowy "Rosina" - Birthday custard cake "Rosina" - Torta "Rosina"

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Przepis mojej Teściowej
My Mother-in-law's recipe
Una ricetta di mia Suocera

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Biszkopt/ Sponge cake/ Pandispagna
7-8 jaj/ 7-8 eggs/ 7-8 uova
150 g mąki pszennej/ 5.3 oz plain white flour/ 150 g di farina 00
100 g mąki ziemniaczanej 3.5 oz potato flour/ 100 g di fecola di patate
250 g cukru/ 8 oz sugar/ 250 g di zucchero
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito

Krem czekoladowy/ Chocolate cream/ Crema di cioccolato
1 gorzka czekolada/ 1 dark chocolate/ 1 cioccolato fondente
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli/
2 łyżki cukru/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
2 łyżki mąki pszennej/ 2 tbs white plain flour/ 2 cucchiai di farina 00
1/2 litra mleka/ 1/2 litre milk/ 1/2 litro di latte

Krem mleczny/ Milk cream/ Crema di latte
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli/
2 łyżki cukru/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
3 łyżki mąki pszennej/ 2 tbs white plain flour/ 2 cucchiai di farina 00
1/2 litra mleka/ 1/2 litre milk/ 1/2 litro di latte

Dodatki/ In addition/ Inoltre
wiśnie kandyzowane/ candid cherries/ ciliegie candite
Wermut/ Vermouth, Vermut

Wersja polska
Wykonanie

Biszkopt
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier i dokończyć ubijanie. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i dodawać delikatnie na przemian z mąkami do piany z białek, najlepiej ręcznie, łyżką, mieszając równie delikatnie, ewentualnie robotem na najwolniejszych obrotach. Upiec w tortownicy w 200 °C (ok. 30-40 min.).

Upieczony biszkopt odstawić na dłuższy czas, najlepiej na noc. Przekroić dwukrotnie wzdłuż i nasączyć Wermutem obie części, przełożyć kremami i udekorować białym wraz z wiśniami lub czereśniami.

1. Krem czekoladowy
 Żółtka roztrzepać z mąką pszenną i 100 ml mleka.  Pozostałe mleko zagotować z cukrem i gorzką czekoladą. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i zagotować, jak budyń.

2. Krem mleczny
 Żółtka roztrzepać z mąką pszenną i 100 ml mleka.  Pozostałe mleko zagotować z cukrem (można dodać cukru waniliowego). Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i zagotować, jak budyń.

Gorący krem jasny (2/3) wylać na jeden placek i przykryć drugim, a gorący krem ciemny (cały) wylać na drugi placek i przykryć trzecim. Wierzch udekorować pozostałością białego kremu oraz wiśniami.

Italian version
Come si fa:
Prima fare il pandispagna. Quando diventa freddo, ma meglio dopo un giorno, potete tagliarlo con il filo, vengono 3 dischi. Bagnare tutti i tre dischi con il Vermut e poi mettere 2 creme. Decorare con la crema bianca e delle ciliegie candite.

La crema si fa ugualmente come la crema pasticcera con la differenza che usiamo gli ingredienti della ricetta nostra e mettiamo nel latte un cioccolato fondente per la crema al cioccolato.


English version soon ...

No comments:

Post a Comment