Labels

12/01/2016

Chleb pszenny nocny - Pane veloce con riposo notturno - No-Knead Bread Recipe

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g mąki pszennej chlebowej/ 14 oz white bread flour/ 400 g di farina tipo 0
ok. 350 g letniej wody/ 12 oz warm water/ 350 g circa di acqua tiepida
1 łyżeczka płaska cukru/ 1 flat tea spoon sugar/ 1 cucchiaino piatto di zucchero
12 g drożdży świeżych/ 0.4 oz fresh yeast/ 12 g di lievito di birra
1 łyżeczka soli/ 1 tea spoon salt/ 1 cucchiaino di sale

mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia

Polski:
Wykonanie: Rozpuścić drożdże z cukrem, rozprowadzić częścią wody. Wszystkie składniki wymieszać dobrze łyżką w misce (= do połączenia składników). Miskę przykryć pokrywką, mokrą ściereczką lub folią spożywczą, rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok 10-20 godzin. Im chłodniejsze jest to miejsce, tym dłużej można pozostawić tak rozczyn. Wyjąć rozczyn na stolnicę z mąką, utworzyć bochenek (z dodatkiem mąki, jeśli trzeba), można ostrym nożem naciąć krzyżyk. Położyć na natłuszczoną blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C na ok 20 minut, po czym obniżyć temperaturę do 200°C i piec ok 10 -15 minut. Kroić chlebek najlepiej po ostudzeniu. 

English:
Method: Melt the yeast with sugar in warm water, mix all the ingredients with a spoon to make batter. Leave the batter in a bowl, covered with a wet towel or plastic, in any place in the kitchen, for about 10-20 hours. Place the doubled in size bread batter onto a pastry board sprinkled with flour. Make a bread ball, adding flour if necessary (and cut a cross sign). Bake it at 450°F for about 20 minutes, then lower the temperature to 390°F for another 10 - 15 minutes. Slice the bread when it is no longer warm.

Italiano:
Come si fa: Sciogliere il lievito con lo zucchero ed acqua, mettere tutto insieme con il cucchiaio e lasciare a riposare, coperto, per circa 10-20 ore. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, formare una sfera del pane aggiungendo la farina se necessario (e fare una "X" sopra col coltello). Cuocere al forno caldo di 230°C per i primi 20 minuti, poi diminuire la temperatura fino a 200°C e far cuocere per altri 10-15 minuti finché la pagnotta diventa dorata e croccante. Tagliare il pane quando diventerà freddo.  


No comments:

Post a Comment