Labels

13/01/2016

Praliny miodowo-orzechowe z płatków owsianych - Honey & Nuts Pralines with Oats - Praline di avena al miele e noci

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
400 g płatków owsianych/ 14 oz oat flakes/ 400 g di fiocchi di avena
100 g orzechów włoskich*/ 3.5 nuts*/ 100 g di noci*
pół szklanki miodu/ 1/2 cup honey/ 1/2 tazza di miele
100 g cukru (trzcinowego)/ 3.5 oz (cane) sugar/ 100 g di zucchero (di canna)
160 g masła/ 5.6 oz butter/ 160 g di burro
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella
10 łyżek mleka/ 10 tbs milk/ 10 cucchiai di latte
+
opcjonalnie, do smaku/to taste/ a piacere:
ok. 2 łyżki miodu pitnego/ 2 tbs honey liqueur/ 2 cucchiai di liquore al miele

*lub innych orzechów, pistacji wg gustu/ *or other nuts/ *oppure nocciole, pistacchi, arachidi etc

Na polewę/ For chocolate/ Cioccolato
gorzkie kakao/cocoa/cacao amaro
mleko skondensowane/ condensed milk/ latte condensato
cukier/ sugar/ zucchero
masło/ butter/ burro

Polski
Wykonanie: Masło roztopić z mlekiem i cukrem, doprowadzić do wrzenia, by cukier się rozpuścił. Dodać resztę składników (można dodać więcej mleka, by płatki zmiękły) oprócz miodu, mieszać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i dodać miód, dokładnie wymieszać masę. Masę nieco ostudzić i formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstawić by obeschły i polać polewą lub maczać w polewie i odłożyć do zastygnięcia. Można je włożyć do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Polewa: W rondelku rozpuścić odrobinę mleka skondensowanego (2-3 łyżki), kakao (3-4 łyżki), masła i cukru (wg uznania, nie każdy lubi zbyt tłuste czy zbyt słodkie), mieszać, doprowadzić do zgęstnienia polewy. 

English
Directions: In a pan melt sugar with butter and milk over medium heat, then add all the other ingredients except honey. Stir well and wait until it becomes dense. Take off the oven and add honey when it is still warm, stir everything well. Wait until the oat dough is no longer warm. Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands. If you like, place them into paper cupcake liners. decorate with chocolate. Keep in the fridge.

Chocolate: In a pan melt a bit of sugar with a bit of butter, (3-4 tbs) cocoa and condensed milk (2-3 tbs) over medium heat, stir well until the chocolate becomes dense. 

Italiano 
Come si fa: Sciogliere sulla fiamma media lo zucchero con il latte ed il burro, mescolare bene, aggiungere tutti gli altri ingredienti, tranne il miele, per amalgamare l'impasto e farlo denso (tenerlo sul fuoco altri 2-3 minuti). Togliere dal fuoco, aspettare un attimo ed aggiungere il miele. Farlo diventare tiepido. Creare con l'impasto delle palline e coprirle con il cioccolato. Si può mettere le palline nei pirottini e conservatele in frigorifero prima di servirle.

Il cioccolato: Sciogliere sulla fiamma media il cacao (3-4 cucchiai) con il latte condensato (2-3 cucchiai), un po' di zucchero ed un po' di burro, mescolare bene ed aspettare finché non diventi denso.

Przepis bierze udział w kulinarnej akcji:

W krainie miodem płynącej...

No comments:

Post a Comment