Labels

08/01/2016

Zapiekanka z pokrzywą - Nettle Gratin Recipe - Tortino alle ortiche

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
dla 2 osób/ serves 2/ per 2 persone
liście pokrzywy/ nettle leaves/ 1 macinata di ortiche
2 duże jajka/ 2 big eggs/ 2 uova grandi
50 g siekanych orzechów włoskich/ 1.7 oz chopped walnuts/ 50 g di noci tritate
50 g ricotty/ 1.7 oz ricotta cheese/ 50 g di ricotta
1 szklanka beszamelu/ 1 cup white sauce/ 1 tazza di besciamella
cynamon, kurkuma, curry, sól i pieprz do smaku/ cinnamon, curcuma, curry, salt, pepper to taste / cannella, curry, curcuma, sale e pepe a piacere
ok. 30 g oleju z oliwek/ 1 oz olive oil/ 30 g d'olio d'oliva


Polski
Wykonanie:
Umytą pokrzywę (orientacyjna ilość: dwie garście) wrzucić na patelnię, skropić oliwą i podgotować przez ok 2 minuty. Przygotować sos beszamelowy, ubić jajka, wymieszać wszystkie składniki, wraz z przyprawami do smaku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut.


English

Method:
Wash the nettle leaves sprinkled with olive oil and place them in a frying pan and fry over medium heat for about 2 minutes. Beat the eggs, mix them with the white sauce, ricotta cheese, nuts, spices stir everything well and add the nettle leaves in the end. Mix everything well delicately. Bake at 190° C/ 375° F for about 15-20 minutes.


Italiano
Come si fa:
Lavare le punte delle ortiche e farle sciogliere in una padella con un po' d'olio. A parte preparare una besciamella, aggiungere le uova intere sbattute a frittata, le spezie, la ricotta e le noci tritate. Aggiungere infine le ortiche e versare in uno stampo. Cuocere a 180 gradi per circa 15-20 minuti.



Źródła przepisu/ The source of the recipe/ La ricetta originale:
 Le ricette della gioia con Santa Ildegarda, Maurin, D., Fournier-Rosset, J., 2014

No comments:

Post a Comment