Labels

08/01/2016

Chleb z mąką manitoba - Manitoba Flour Bread - Pane con farina manitoba

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g mąki pszennej manitoba/ 10.5  manitoba flour/ 300 g di farina manitoba
150 g mąki żytniej/ 5 oz rye flour/ 150 g di farina di segale
50 g mąki pszennej grano duro/ 1.7 oz grano duro flour/ 50 g di farina di grano duro
ok. 250 g letniej wody/ 8.8 oz warm water/ 250 g circa di acqua tiepida
1 łyżeczka cukru/ 1 tea spoon sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
paczka drożdży suszonych/ 0.3 oz dried yeast/ bustina di lievito di birra disidratato
1 łyżeczka soli/ 1 tea spoon salt/ 1 cucchiaino di sale
50 g nasion słonecznika/ 1.7 oz sunflower seeds/ 50 g di semi di girasole

kminek cały do posypania/ cumin seeds / cumino intero per decorare
mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia
mleko do pędzlowania/ milk for brushing/ latte per spennellare


Polski:
Wykonanie:
Wyrobić ciasto z ciepłych składników wraz z nasionami słonecznika dodanymi pod koniec wyrabiania (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia, przykryć wilgotną ściereczką. Z ciasta utworzyć kulę, uformować okrągły kształt, przeciąć nożem dwa razy, by utworzyć krzyżyk. Pomalować ją mlekiem, posypać ją nasionami kminku. Odstawić na jakiś czas w ciepłe miejsce by ciasto podrosło. Piec w temperaturze ok. 210°C, aż chlebek stanie się rumiany i chrupiący. (Na zdjęciach chlebek, który upiekłam w formie na pizzę, więc mniej profesjonalnie ;-) ). 

English:
Method:
Make a dough with your hands for at least 10 minutes. Leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Make a bread ball, cover it with cumin seeds, brush it with milk and cut a cross sign. Bake it at 200° C (390° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Lavorare bene l'impasto (aggiungere alla fine i semi di girasole) almeno per 10 minuti e lasciare a riposare, coperto, al caldo. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, formare una sfera e coprire con cumino e fare una "X" sopra col coltello. Spennellare la sfera con latte. Cuocere al forno caldo di 210° C finché la pagnotta diventa dorata e croccante.

 
 
 

No comments:

Post a Comment