Polski:
500 g ziaren sezamu delikatnie prażymy na patelni (niezbyt długo, żeby nie straciły walorów odżywczych). Gdy ostygną mielimy w młynku, mikserze czy blenderze z dodatkiem odrobiny soli i oleju z oliwek (lub innego). Ilość oleju wpływa na gęstość masła - im więcej damy oleju, tym rzadsze będzie masło. Mój blender jest szybki, uzyskuję konsystencję masła niemal natychmiast, ale kto takiego nie posiada, niech uzbroi się w cierpliwość ;-). Polecam gotowe masło (zwane tahini lub tahina) wymieszać z 2 łyżkami miodu np. lipowego i przechowywać w słoikach.
English:
I toast delicately sesame seeds for about 5-10 minutes in the frying pan, then I ground them with a bit of salt, olive oil and 2 tbs honey to taste. The more oil I use, the more liquid the butter (tahini) becomes. I suggest you should also try Home Made Peanut Butter.
Italiano:
Mettere i semi a tostare delicatamente in padella per circa 5-10 minuti. Miscelare (o macinare) i semi con un po' di olio, sale, 2 cucchiai di miele a piacere nel blender. Se aggiungete meno olio, avrete la crema densa, invece la crema (la tahina) diventa più liquida con più olio. Suggerisco Provate anche Burro di arachidi fatto in casa.
No comments:
Post a Comment