Labels

10/03/2016

Ciasteczka jaglane - Millet Tea Cakes - Biscotti di miglio

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*/ 1 cup cooked millet*/ 1 tazza di miglio lesso*
2-3 łyżki miodu/ 1-3 tbs honey/ 1-3 cucchiai di miele
3 łyżki masła lub oleju kokosowego/ 3 tbs butter or cocco oil/ 3 cucchiai di burro o olio di cocco/oliva
2-3 łyżki mąki jaglanej/ 2-3 tbs millet flour/ 2-3 cucchiai di farina di miglio
4 łyżki siekanych orzechów włoskich/ 4 tbs chopped nuts/ 4 cucchiai di noci tritati
4 łyżki siekanych migdałów/ 4 tbs chopped almonds/ 4 cucchiai di mandorle tritate
1 łyżka cynamonu/ 1 tbs cinnamon/ 1 cucchiaio di cannella
2 łyżki rodzynek/ 2 tbs raisins/ 2 cucchiai di uvetta
2 łyżki suszonej żurawiny/ 2 tbs dried cranberries/ 2 cucchiai di mirtilli rossi secchi

+ wiórki kokosowe do posypania/ coconut flour to decorate/ farina di cocco per decorare

Polski
Wykonanie: (Przepis na 1 blachę ciastek)
Wymieszać wszystkie składniki, najlepiej mikserem. Łyżeczką nakładać male porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko posypać wiórkami kokosowymi dla ozdoby. Upiec w 200°C na jasnozłoty kolor (ok. 15-20 minut).

*Jak ugotować kaszę jaglaną: kaszę opłucz dobrze w zimnej wodzie, by pozbyła się goryczki, później sparz we wrzącej. Zagotuj wodę, osól do smaku, wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 15-18 minut. Odstaw garnek na ok. 15 minut. 

English 
Method:
Mix all the ingredients well (with an electric mixer). With a tea spoon place small amount of the batter at a time onto the backing sheet wrapped with baking paper. Sprinkle each tea cake with coconut flour. Bake at 390°F until golden brown (for about 15-20 minutes).

*How to cook millet groats: rinse in both cold and then hot water and drain the millet. Put the water in a pot, and a big pinch of salt and bring to a boil, then add the millet, cover the pot, bring to a  boil again over medium-high heat, then reduce to a gentle simmer until tender, 15 to 18 minutes. When the millet is well cooked, leave it in the covered  pot for another 15 minutes.

Italiano
Come si fa:
Mettere tutti gli ingredienti insieme (con il mixer). Formare piccoli biscotti col cucchiaino sulla carta da forno. Far cuocere al forno già caldo di 200°C finché non diventano dorati (cioè per circa 15-20 minuti).

*Come cuocere il miglio: prima della cottura il miglio in chicchi deve essere lavato bene con l'acqua fredda e subito dopo con l'acqua bollente. Mettere a bollire l'acqua e quando è bollente, mettete il sale, versare il miglio. Lasciate cuocere a fuoco lento, coperto per circa 15 - 18 minuti e poi mettere la pentola fuori fuoco e lasciare per altri 15 minuti, al coperto.



Przepis bierze udział w kulinarnej akcji:

No comments:

Post a Comment