Labels

08/03/2016

Ciasto cytrynowe - Lemon Cake Recipe - Torta al limone

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

2 Urodziny Smakołyków Angeli/ 2 Years of Angela's Delicacies/ 
il secondo anniversario del mio blog

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
300 g mąki/ 10.5 oz plain white flour/ 300 g di farina
250-300 g cukru/ 8.8-10.5 oz sugar/ 250-300 g di zucchero
1 cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
300 g masła lub oleju kokosowego/ 10.5 oz butter or cocco oil/ 300 g di burro o olio di cocco/oliva
sok z 1 cytryny/ 1 lemon juice/ succo di 1 limone
starta skórka z cytryny/ grated lemon peel/ scorza grattugiata di 1 limone

Polski:
Wykonanie:
Masło roztopić. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem, dolewając masła i soku z cytryny, nadal ubijać. Dodać startą skórkę z cytryny (tylko tę część żółtą skórki, biała bywa gorzka), można z dwóch cytryn, wzmocni smak. Cytryny traktowane chemicznie trzeba dobrze wyszorować. 

Wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (może być babkowa). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut. Dekorować cytrynowym lukrem: niecałą szklanka cukru pudru wymieszać 1-3 łyżeczki soku z cytryny. 

English

Method:
Melt the butter. Beat the eggs with sugar, vanilla extract and lemon peel, add a spoon of flour mixed with baking powder and pour a bit of butter and lemon juice at a time. 

Pour batter into a bundt cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs). Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. Decorate with a cup of icing sugar mixed with 1-3 tea spoons of lemon juice over the top.

Italian

Come si fa:
sciogliere il burro. Montare a spuma le uova con lo zucchero, vaniglia e succo di limone, aggiungere un cucchiaio di farina mischiata con il lievito alla volta continuando a montare. Mettere tutto insieme.

Versare l'impasto in una teglia per ciambellone (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato). Infornare in forno preriscaldato a 170° -180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Decorare con una tazza di zucchero a velo mischiato con qualche goccia di succo di limone. 

No comments:

Post a Comment