Przepis lokalny z włoskiej wyspy Pantelleria/ Italian recipe from the island of Pantelleria
Una ricetta tipica di Pantelleria
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g mąki pszennej / 10.5 oz plain wheat flour/ 300 g di farina più quella per la lavorazione
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
Nadzienie:/Filling:/ Ripieno:
250 g ricotty/ 8.8 oz ricotta cheese/ 250 g di ricotta
bukiet mięty/ fresh mint/ 1 ciuffo di menta
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
Do smaku:/ Seasoning:/ Per condire:
Polski:
Wykonanie:
Wyrobić ciasto mniej więcej jak na makaron, mieszając ręcznie mąkę i jajka (włoskie ravioli różnią się tym od naszych pierogów, że nie dodaje się wody, dzięki czemu, po ugotowaniu mają inny smak). Odstawić na 30 minut owinięte w folię spożywczą.
Rozwałkować cienko. Pokroić na kwadraty o szerokości 6-7 cm. Porcjami nakładać farsz (odcedzić ricottę, połączyć z posiekaną miętą i (ubitym) jajkiem, wszystko dobrze wymieszać i posolić). Zakleić palcami (w środku umieścić farsz), zostawić sklejone bez marszczenia (marszczenie nie jest konieczne, gdyż duża ilość białek powoduje samoistne zaklejenie, tak że nawet gdy nam wyjdzie trochę ricotty, farsz nie ucieknie podczas gotowania). Gotować w słabo osolonej wodzie ok. 15 minut, a nawet nieco dłużej, trzy jajka robią swoje ;-).
Ravioli (czyli pierogi w stylu włoskim) podawać z zagrzanym sosem pomidorowym (najlepiej domowej roboty: miksuje się pomidory w blenderze, podsmaża w rondelku z dodatkiem kilku liści bazylii).
Przepis skatalogowany na moim blogu - katalogu przepisów kulinarnych miast, wsi, wiosek z Polski i całego świata (Lokalne smakołyki).
Przepis skatalogowany na moim blogu - katalogu przepisów kulinarnych miast, wsi, wiosek z Polski i całego świata (Lokalne smakołyki).
Italiano:
Wykonanie:
Preparate la pasta: lavorate a lungo la farina con le uova fino a ottenere un impasto liscio e omogeneo che non si attacca più alle dita. Fatelo quindi riposare riposare per 30 minuti avvolto in un foglio di pellicola.
Preparate il ripieno: setacciate la ricotta in una ciotola, unite la menta tritata, l'uovo (preferibilmente) sbattuto e una presa di sale e mescolate fino a ottenere un composto omogeneo.
Tirate la pasta e ricavatene tante sfoglie sottili, che taglierete poi in quadrati di 6-7 cm di lato. Farciteli a due a due con il ripieno preparato e sistemateli man mano su un piano infarinato.
Cuocete i ravioli in una casseruola con abbondante acqua bollente salata finché risulteranno teneri, scolateli con un mestolo forato, conditeli con il sugo di pomodoro caldo e servite.
Preparate il ripieno: setacciate la ricotta in una ciotola, unite la menta tritata, l'uovo (preferibilmente) sbattuto e una presa di sale e mescolate fino a ottenere un composto omogeneo.
Tirate la pasta e ricavatene tante sfoglie sottili, che taglierete poi in quadrati di 6-7 cm di lato. Farciteli a due a due con il ripieno preparato e sistemateli man mano su un piano infarinato.
Cuocete i ravioli in una casseruola con abbondante acqua bollente salata finché risulteranno teneri, scolateli con un mestolo forato, conditeli con il sugo di pomodoro caldo e servite.
English version on request: fill in the contact form.
No comments:
Post a Comment