#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
100 g świeżej mięty (liście)/ 3.5 oz fresh mint leaves/ 100 g di foglie di menta fresca
400 g wody/ 14 oz water/ 400 g di acqua
500 g cukru/ 17.5 oz sugar/ 500 g cukru
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di un limone
+ sok z cytryny do smaku/ lemon juice to taste/ succo di limone a piacere
Polski:
Wykonanie:
Zmiksować umyte liście mięty z połową cukru i skórką z cytryny (można zakropić sokiem z cytryny). Rozpuścić pozostały cukier w wodzie, doprowadzić do wrzenia (jeśli chcemy, by syrop był bardziej gęsty, dajemy mniej wody, by był bardziej rzadki, można nalać ok 100 g wody więcej).
Wyłączyć ogień i na wrzącą jeszcze wodę wrzucić zmiksowaną miętę, dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem na minimum 3 godziny. Można też zostawić na noc w lodówce. Przecedzić dobrze przez gęste sito, ewentualnie powtórzyć filtrację. Doprawić sokiem z cytryny do smaku. Przechowywać w lodówce ew. zaprawić w buteleczkach.
Syrop ma bardziej zielony kolor, gdy użyjemy cukru białego, ja dałam cukier nierafinowany, brązowy, stąd ciemniejszy kolor syropu.
Zmiksować umyte liście mięty z połową cukru i skórką z cytryny (można zakropić sokiem z cytryny). Rozpuścić pozostały cukier w wodzie, doprowadzić do wrzenia (jeśli chcemy, by syrop był bardziej gęsty, dajemy mniej wody, by był bardziej rzadki, można nalać ok 100 g wody więcej).
Wyłączyć ogień i na wrzącą jeszcze wodę wrzucić zmiksowaną miętę, dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem na minimum 3 godziny. Można też zostawić na noc w lodówce. Przecedzić dobrze przez gęste sito, ewentualnie powtórzyć filtrację. Doprawić sokiem z cytryny do smaku. Przechowywać w lodówce ew. zaprawić w buteleczkach.
Syrop ma bardziej zielony kolor, gdy użyjemy cukru białego, ja dałam cukier nierafinowany, brązowy, stąd ciemniejszy kolor syropu.
English:
Method:
Blend washed mint with 1/2 of the sugar and lemon peel. Boil the remaining sugar with water (if you need to obtain dense syrup, add less water) and turn off the heat. Mix the still boiling water with the ground mint leave it to cool for at least 3 hours covered. Then filter it and keep in the fridge.
If you use brown sugar, the syrup may become less green (as you can see in the photos).
Blend washed mint with 1/2 of the sugar and lemon peel. Boil the remaining sugar with water (if you need to obtain dense syrup, add less water) and turn off the heat. Mix the still boiling water with the ground mint leave it to cool for at least 3 hours covered. Then filter it and keep in the fridge.
If you use brown sugar, the syrup may become less green (as you can see in the photos).
Italian:
Come si fa:
Frullare le foglie ben lavate con la metà di zucchero e la scorza di limone. Mettere il resto di zucchero sul fuoco, mescolate bene e quando avrà raggiunto il bollire spegnere il fuoco e subito aggiungere il composto di menta, zucchero e la scorza del limone.
Lasciate riposare il prodotto coperto per almeno 3 ore, si consiglia mettere in frigo per tutta la notte. Trascorso il tempo filtrate il tutto bene. Conservare in frigo.
Frullare le foglie ben lavate con la metà di zucchero e la scorza di limone. Mettere il resto di zucchero sul fuoco, mescolate bene e quando avrà raggiunto il bollire spegnere il fuoco e subito aggiungere il composto di menta, zucchero e la scorza del limone.
Lasciate riposare il prodotto coperto per almeno 3 ore, si consiglia mettere in frigo per tutta la notte. Trascorso il tempo filtrate il tutto bene. Conservare in frigo.
Przepis ten bierze udział w kulinarnej akcji:
No comments:
Post a Comment