Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

13/09/2017

Włoska babka migdałowo-cytrynowa (z Mantui) - Mantua Cake Recipe - Torta mantovana

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej/ 7 oz potato or corn starch/ 200 g di fecola o amido
100 g mąki/ 3.5 oz plain white flour/ 100 g di farina (di grani antichi)
150 g masła/ 5 oz butter/ 150 g di burro
80 g migdałów/ 3 oz almonds/ 80 g di mandorle
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
skórka otarta i sok z 1/2 cytryny/ 1/2 lemon zested (+juice)/ buccia e succo di 1/2 limone
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale

Polski:
Wykonanie: Ubić żółtka z cukrem, potem dodać masło, mąki, startą skórkę i sok z cytryny, siekane lub mielone migdały, szczyptę soli, proszek i wymieszać na wolnych obrotach. Na koniec ubić na sztywno piane z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Wlać do natłuszczonej formy babkowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 45 minut. Posypać cukrem pudrem. Podawać z sezonowymi owocami, na zdjęciach są to owoce głożyny pospolitej.

Przepis skatalogowałam na moim blogu, katalogu przepisów kulinarnych miast i wsi, pt. Lokalne smakołyki. 

English
Method: Beat the egg yolks with sugar, then add the butter and gradually all the other ingredients except the egg whites and stir everything well. Eventually beat the egg whites until the stiff peaks are formed and incorporate with batter delicately. Pour batter into a bundt cake form. Bake at 360° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top. Decorate with seasonal fruit, such as Chinese dates (in the photos).

Italiano
Come si fa: Montare a spuma i tuorli con lo zucchero fino a che diventi quasi bianco, aggiungere: burro, fecola di patate o amido di mais, farina, limone grattugiato e succo di limone, mandorle tritate, sale e lievito. Mettere tutto insieme. Montare gli albumi ed incorporare delicatamente con l'impasto. Versare l'impasto in una teglia. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 45 minuti. Decorare con zucchero a velo e servire con la frutta stagionale come per esempio le giuggiole. 

No comments:

Post a comment