Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/09/2017

Chipsy bananowe z piekarnika - Homemade Baked Banana Chips - Chips (patatine) di banane al forno

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
(na 1 blaszkę/for 1 baking plate/ per 1 placca da cucina)
4-5 bananów/ 4-5 bananas/ 4-5 banane
sok z cytryny/ lemon juice/ succo di limone
1 łyżeczka oleju/ 1 ts oil/ 1 cucchiaino di olio

Polski
Wykonanie: Pokroić banany na plasterki ok 0.5 cm grubości. Zanurzyć banany w soku z cytryny (ewentualnie limonki). Rozłożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier można skropić olejem, by łatwiej oderwać upieczone banany, ale nie jest to konieczne. Piec przez ok. 1.5 godziny w temperaturze 120°C. W połowie pieczenia przewrócić plasterki bananów na drugą stronę. Uwaga: im cieńsze plasterki ukroimy, tym chipsy będą bardziej chrupiące, ale wtedy musimy uważać, by ich nie przypalić, w tym celu trzeba skrócić pieczenie...

English
Method: Slice the bananas (about 1.5 cm large slices) and emerge them into the lemon or lime juice. Bake them on a baking plate covered with baking paper (you can sprinkle it with oil) for about 1.5 hours at 250°F. Attention: the thinner you cut the slices, the crunchier they will be. You need to consider shortening the baking time so that you won't burn them. 

Italiano
Come si fa: Tagliare le banane a fette di 0.5 cm di diametro. Mettere tutte le fette in una ciotola con il succo di limone o limetta e mescolare qualche volta. Foderare la placca con la carta da forno e poi mettere le fette sulla carta. Cuocere per circa 1,5 ore al forno già caldo di 180 gradi. Attenzione: le chips saranno piu' croccanti se tagliate ancora piu' fine, ma state attenti a non bruciarle ;-).

No comments:

Post a comment