Labels

27/04/2022

Racuchy z płatkami magnolii - Magnolia Blossom Fritters Recipe - Frittelle ai petali di magnolia

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
pól litra mąki orkiszowej jasnej/ 1/2 litre spelt flour/ 1/2 di litro di farina di farro oppure farro spelta
mleko krowie lub roślinne/ cow or vegetable milk/ latte oppure bevanda vegetale
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
4 łyżki cukru trzcinowego/ 4 ts cane sugar/ 4 cucchi di zucchero di canna
1 łyżeczka cukru waniliowego/ 1 ts vanilla extract/ un pizzico di vaniglia
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

kwiaty magnolii jadalnej*/edible magnolia flowers**/fiori di magnolia commestibile***:

Polski
Wykonanie: Płatki magnolii myjemy, ale nie przed samym smażeniem, gdyż olej będzie pryskać. Wsypujemy mąkę do litrowego garnka i wypełniamy do połowy. Dodajemy soli i cukru do smaku (wg gustu indywidualnego), wanilię. Wyciągamy z lodówki zimne mleko lub napój roślinny. Dolewamy stopniowo niewielką jego ilość do mąki z cukrem i solą i mieszamy łyżką pierw mały obszar mąki, docierając do boku garnka, siłowo, tak by mąka i mleko stworzyły lepką, gęstą, konsystencję. Kiedy uzyskamy lepką gęstą masę z całej mąki, dodajemy po jednym jajku, mieszając nadal o brzeg garnka. Dolewamy stopniowo mleka, nie za dużo jednak, by konsystencja pozostała dość gęsta. Zanurzamy po dwa płatki magnolii w cieście racuchowym i smażymy z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem, ewentualnie z konfiturą magnoliową

English 
DirectionsFill in a pot with spelt flour. Add salt and sugar according to your preferences. Take out the milk or plant milk from your fridge and stir its small amount with flour, pressing your spoon towards the sides of your pot to create sticky and dense batter, add milk gradually and a small amount at a time. Then add the eggs stirring well, in the end pour as much milk as it is necessary to maintain creamy and dense batter. Do not wash the flowers shortly before frying, dip two magnolia petals at a time in the batter and immediately put into the hot oil. When they are cooked, turn them over and cook the other side. Serve with icing sugar and for example with magnolia blossom jelly

Italiano
Come si fa: Si riempie una pentola di un litro con la farina a metà, poi si aggiunge lo zucchero, sale a piacere e si mescola gradualmente con il latte oppure una bevanda vegetale. Versate il latte poco alla volta. Si mescola con il cucchiaio finché non si ottiene l'impasto omogeneo e senza i grumi. Alla fine si aggiungono le uova e mescolate ancora e se ancora ci vuole un po' di latte versatelo, ma non troppo così l'impasto non diventerà poco denso. Immergete due petali di magnolia alla volta (preferibilmente non lavati proprio prima di friggere) nell'impasto e fate le frittelle usando poco olio alla volta. Servite con lo zucchero a velo e per esempio la marmellata di petali di magnolia. 


Po więcej przepisów z mojej akcji
 Jadalne kwiaty w mojej kuchni, wiosna 2022, kliknij:
Zaproszenie do akcji: Jadalne kwiaty w mojej kuchni, wiosna 2022

No comments:

Post a Comment