Labels

30/04/2022

Pistacjowe trufle z ciasta staropolskiego - Pistachio Truffles Recipe - Tartufi ai pistacchi

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
pistacje/ pistachios/pistacchi
90 g marcepanu/masy marcepanowej/ 3 oz almond paste/ 90 g pasta di mandorla (prodotto calabrese)
ok 50 g masła/ about 1.7 oz butter/ 50 g di burro (circa)
rodzynki/ raisins/ uvetta
resztki miodownika staropolskiego/ cake remainings/ avanzi di torta
ok. 4 łyżki wódki lub rumu/ 4 tbs vodka or rum/ 4 cucchiai di vodka o rum
mąka kokosowa do "panierowania"/ organic coconut flakes/ fiocchi di cocco
mleko kokosowe do zmiękczenia ciasta/ coconut milk/ latte di cocco

Polski
Wykonanie: Generalnie składniki dodajemy w zależności od potrzeb, gdy mamy spory płat ciasta staropolskiego (ten ze zdjęcia był pieczony z dodatkiem kakao), wówczas wszystkich składników dodajemy więcej, tym bardziej alkoholu czy mleka. Wszystkie składniki należy wymieszać na jednolitą masę, oczywiście miodownik dobrze pokruszyć, posiekane pistacje dodać do masy, zostawić niektóre całe. Uformować kuleczki, do każdej włożyć całą pistację i dokładnie obtoczyć w mące kokosowej. Można włożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego! PS. Zamiast masy migdałowej, której używam, można zastosować własny wyrób, mianowicie zmielone, obrane migdały z dodatkiem miodu. Nie trzeba używać marcepanu, chyba że mamy dobej jakości marcepan. 

English 
Directions:  Mix all the ingredients well to form a batter, you can add crushed pistachios into it. Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands, hide a pistachio into each ball. Then roll them in cocco four. You can place them into paper cupcake liners.

Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme con tanti pistacchi schiacciati per amalgamare l'impasto. Creare con l'impasto delle palline, riempirne ciascuna con un pistacchio intero e passarle nella farina di cocco. Poneteli nei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.


Przepis bierze udział w mojej 
poniższej akcji kulinarnej, zapraszam:
Zdrowe słodycze

No comments:

Post a Comment