Labels

26/04/2022

Zupa krem z dzikich roślin jadalnych - Wild Edible Plant Soup - Vellutata di piante spontanee commestibili

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 lub 2 litry  świeżych roślin jadalnych*/ 1 -2 litres fresh edible wild plants**/ 1-2 litri di piante spontanee fresche***
ok. 3 szklanek wywaru warzywnego/ 3 cups vegetable broth/ 3 tazze di brodo vegetale
4 ziemniaki/ 4 potatoes/ 4 patate
1 marchewka/ 1 carrot/ 1 carota
2 cebulki / 2 small onions / 2 scalogni
łodyga selera naciowego (kawałek)/  1 small celery/ 1 piccola costola di sedano
sól krwawnikowa - yarrow aromatic salt - sale aromatizzato al millefoglio
masło/butter / burro
stokrotki/ daisies/ margherite

* podagrycznik pospolity, pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, fiołek wonny (liście), młode liście mniszka lekarskiego, ** goatweed, nettle leaves, ground ivy, violets leaves, dandelion leaves, *** l'imperatoria,  (l'erba rena), l'otrica, l'edere terrestre, il tarassaco.

Polski
Wykonanie: Opłukać porządnie jadalne dzikie rośliny, pokrzywę można sparzyć, posiekać, pokroić w kostkę obraną cebulę, łodygę selera, marchew i ziemniaki, podsmażyć na maśle lub oliwie, lekko podlewać wodą, aż do ugotowania, po czym zalać wywarem, posolić solą krwawnikową (można solić bezpośrednio w talerzu, gdy zupa jest mniej gorąca) i zmiksować. Jeśli wolimy zupę mniej gęstą, dolać wrzątku, wymieszać. Udekorować zupę stokrotkami, które również są jadalne, nawet na surowo. 

English
Method: Wash and chop the wild plants, you can pour some boiling water onto the nettles to be able to chop them, also chop the onions, celery, carrot, potatoes and fry them all in butter or olive oil over medium heat until become soft and pour in some hot water if it is necessary. In the end pour in 3 cups of broth and blend everything well. Use yarrow salt to taste and add cream if you like before serving. Decorate your soup with fresh daisies as they are also edible. 

Italiano
Come si fa: Lavare bene le piante spontanee commestibili e poi tagliare a listarelle, poi tagliare anche la carota, il sedano, le cipolle ed le patate a dadini e far rosolare il tutto con un po' di burro o se preferite olio d'oliva e quando saranno ben cotte (a volte bisogna aggiungere un po' d'acqua) aggiungerle al brodo (vegetale) assieme con il sale al millefoglio per insaporire. Si potrebbe aggiungere anche poca panna e far passare il tutto con il blender prima di servire. Decorare la vellutata con le margherite che anche loro sono commestibili pure crude. 


Po więcej przepisów z mojej akcji
 Jadalne kwiaty w mojej kuchni, wiosna 2022, kliknij:
Zaproszenie do akcji: Jadalne kwiaty w mojej kuchni, wiosna 2022

No comments:

Post a Comment