Labels

30/04/2022

Babka ajerkoniakowa z konfiturą z róży - Eggnog And Rose Petal Jelly Bundt Cake Recipe - Ciambellone al liquore ai tuorli con marmellata di petali di rosa

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
180 g mąki orkiszowej lub z płaskurki/ 6.4 oz spelt flour/ 180 g di farina di farro o farro spelta
180 g mąki ziemniaczanej/ 6.4 oz potato starch/ 180 g di fecola di patate
szklanka stopionego masła/ 1 cup melted butter/ 1 di tazza di burro sciolto
szklanka likieru jajecznego/ 1 cup eggnog/ 1 di tazza di liquore alle uova (o tuorli)
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
180 g cukru trzcinowego/ 6.4 oz cane sugar/ 180 g di zucchero di canna
cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 cucchiaini di lievito
konfitura z róży/ rose petal jam/ marmellata di petali di rosa
czekolada/ chocolate/ cioccolato
migdały/ almonds/ mandorle

Polski:
Wykonanie: Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym (cukru można dać mniej ze względu na słodycz likieru), potem dodać po jednym żółtku, nadal ubijać. Mąki przesiać i  wymieszać ze sobą. Wsypywać do masy, dolewając likier jajeczny (tj. ajerkoniak, albo domowej roboty szklanka ubitych żółtek z cukrem trzcinowym i odrobiną wódki lub rumu) i mieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać. Wlać do formy babkowej, uprzednio natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, piec w 180°C przez ok 50 minut. Po upieczeniu wierzch babki udekorować konfiturą różaną, polać stopioną czekoladą lub masą kakaową (rozpuścić na wolnym ogniu trochę masła, kakao, cukru i mleka, wymieszać) oraz obranymi migdałami. 

English
Method: Beat the butter with sugar, vanilla extract and add one egg yolk at a time. Stir the flour and the starch together and mix them with the butter & egg yolks, add the liqueur and stir everything well together. Beat the egg whites just until stiff peaks begin to form (tips stand straight) and mix delicately with the remaining batter. Fill in the bundt cake baking tin  Bake at 340°- 350° F for about 50 minutes. When it is ready, cover it with the following rose icing:  first place the rose petal jam or jelly over the top of your bundt cake and then pour over some melted chocolate and decorate the top with some almonds.

Italiano
Come si fa: Montare il burro con lo zucchero, aggiungere un tuorlo alla volta continuando a montare. Mescolare la farina con la fecola. Mettere tutto insieme aggiungendo il liquore e la vaniglia. Montare gli albumi a neve. Amalgamare gli albumi montati con l'impasto delicatamente. Mettere il tutto in una teglia del bundt cake e cuocere per circa 50 minuti nel forno preriscaldato a 180° C. Appena pronto, decorare il bundt cake con la glassa alle rose: mescolare bene la marmellata alle rose e metterla sul top del ciambellone, poi ricoprire con il cioccolato sciolto ed alla fine decorare con delle mandorle sbucciate. 


Przepis bierze udział w moich
poniższych akcjach kulinarnych, zapraszam:
Zdrowe słodycze
Zaproszenie do akcji: Jadalne kwiaty w mojej kuchni, wiosna 2022

2 comments: