#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/Ingredienti:
2 szklanki płatków jadalnej magnolii*/ 2 cups edible magnolia flowers**/ 2 tazze di fiori di magnolia commestibile***
1 szklanka syropu fiołkowego/ 1 cup violet syrup/ 1 tazza di sciroppo di violette
500 g truskawek/ 17.5 oz strawberries/ 500 g di fragole
pektyna na ok. 1 kg/ pectin for about 1 kg/ pectina q.b.
1 ekologiczna cytryna/ 1 biologic lemon/ 1 limone biologico
kwiaty magnolii jadalnej*/edible magnolia flowers**/fiori di magnolia commestibile***:
Polski
Wykonanie: Truskawki najlepiej świeże, choć ja miałam mrożone, umyć i pokroić w kostkę. Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do emaliowanego garnka i zalać syropem fiołkowym lub wodą. Kwiaty magnolii obrać z płatków, płatki umyć i pokroić na drobno, wrzucić do garnka z cytryną i truskawkami, wsypać cukier (odłożyć trochę na później) wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, pogotować krótko, tak by płatki zmiękły, wyjąć cytrynę (dobrze odcisnąć). Dodać pektynę z resztą cukru i doprowadzić jeszcze raz do wrzenia, dobrze wymieszać. Polecam wypełnić słoiki konfiturą i pasteryzować, można je zachować na zimę.
English
Directions: Wash the lemon and the strawberries and slice them finely, place them in a pan together with sugar (leave some sugar for the later use though) and pour in the water or violet syrup. Wash the magnolia petals and then chop them and add them into the pan, mix everything well and make it boil over slow heat and let it boil for several minutes until the petals soften. Next take off the lemon, well squeezed, and add the remaining sugar with pectin and make everything boil again stirring well. Pasteurize the jam in jars for the winter.
Italiano
Come si fa: Pulire bene il limone e le fragole e tagliarlo a fettine, aggiungere lo zucchero e l'acqua (oppure lo sciroppo di violette) in una pentola. Tagliare a pezzi piccoli i petali di magnolia ben lavati, metterli nella pentola e far bollire il tutto per qualche minuto. Fare una pausa per togliere il limone e poi di nuovo riprendere la bollitura aggiungendo la pectina assieme a poco zucchero e mettere tutto insieme. Versate la marmellata ancora calda nei barattoli e pastorizzate per l'inverno.
Po więcej przepisów z mojej akcji
Jadalne kwiaty w mojej kuchni, wiosna 2022, kliknij:
No comments:
Post a Comment