#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
jadalne kasztanów/ chestnuts/castagne
odrobina wody/small amount water/ acqua q.b.
Polski
Wykonanie: Każdy kasztan naciąć w dwóch miejscach, zroszyć wodą (gdy są zbyt suche) i uprażyć na suchej patelni, pod przykryciem, ciągle potrząsając patelnią. Początkowo na małym ogniu, a gdy kasztany będą już podgotowane, możemy zwiększyć płomień. Polecane przez Świętą Hildegardę jako pełnowartościowe pożywienie. We Włoszech najczęściej pieczona na patelni, smaczny i szybszy sposób niż pieczenie w piekarniku czy gotowanie. PS. Jest to mój tysięczny post na tym blogu, jupiiii!!!:)
English:
Method: Cut lightly each chestnut in two places and then spray all of the chestnuts with water. Roast them in an empty pan with a lid first over slow heat and gradually turn into medium heat. Move the pan quite often so that the chestnuts will not burn too much. Saint Hildegard suggested chestnuts as healthy and nutritious meal. P.S. Here's my 1000 post in this blog, hurray!!:)
Italiano:
Come si fa: Prima tagliare leggermente ogni castagna in due punti diversi, poi metterle tutte in una padella antiaderente (senza olio) e spruzzarle leggermente con acqua. Iniziare a cuocere a fuoco basso e poi aumentarlo, sempre coprendo le castagne con un coperchio. Far saltare le castagne in padella ogni tanto. Santa Ildegarda consigliava le castagne come cibo nutriente e salutare. P.S. Questo è il mio post numero mille su questo blog, evviva!!!:)
No comments:
Post a Comment